Çift Anadal ve Yandal nedir, nasıl yapılır? Çift anadal ve yandal hangi üniversitelerde, bölümlerde var, yapma şartları nelerdir, aynı anda yapılır mı?

Üniversitelerde sık karşılaşılan çift anadal ve yandal sıkça tercih sebebi olurken programların ne işe yaradığını araştırmaya başladı. Çift anadal nedir? Yandal nedir? Çift anadal ve yandal aralarındaki fark nedir? Her üniversitede mümkün olmayan çift anadalın hangi üniversitelerde olduğu ise haberimizde yer almaktadır

25.04.2022-21:11 - (Son Güncelleme: 25.04.2022-21:11) Çift Anadal ve Yandal nedir, nasıl yapılır? Çift anadal ve yandal hangi üniversitelerde, bölümlerde var, yapma şartları nelerdir, aynı anda yapılır mı?

ÇAP olara bilinen çift anadal ve yandal lisans öğrencilerini yakından ilgilendiren programlardandır. Her üniversitede bulunmayan çift anadal programı en sık tercih edilenlerdendir. Çift Anadal ve Yandal sayesinde aynı anda iki üniversite bitirmiş sayılmak ve bu donanımı elde etmek mümkündür. İşte çift anadal ve yandal hakkında tüm detaylar

Çift anadal ne demek?

Çift anadal programı bir başka deyimle 2 üniversiteyi aynı anda okumak diyebiliriz. Lisans okuyan bir öğrencinin kendi bölümüne yakında ya da farklı bir bölümden ders alamsı ve bu dersleri okulun sonuna kadar vermesi gerekmektedir. İki bölümün derslerini veren öğrenciye 2 diploma verilmektedir.

Yandal ne demek?

4 yıllık bir üniversitede eğitimine devam eden bir öğrencinin aynı üniversite içerisinde seçtiği bir bölümün takım derslerini alması ve okulun bitimine kadar bu dersleri vermesine yandal denir. Yandal programında başarılı olan öğrenciye diplomanın yanında sertifika da verilmektedir.

Çift anadal ve yandal için gerekli şartlar nelerdir?

-Mutlaka ve mutlaka lisans öğrencisi olmak yani 4 senelik bir üniversitede okumak gereklidir.

-Öğrencinin başarılı olması şartı aranmaktadır. Bu durum her üniversite için değişiklik gösterse de genel olarak dönem ortalamanızın 4.00 üzerinden; 2.00 – 2.50 hatta 3.00 olması şartı dahi aranabilir.

-Bazı üniversiteler öğrencinin başarı dilimi içerisinde %20’lik bir alanda olması gerektiğini düşünüyor ve başvuruları buna göre değerlendiriyor.

-Programlara başvurmak isteyen adayların 3. Yarıyıl itibari ile en geç ise 5. Yarıyılda programlara kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor.

-Dönem sonu başarı ortalamanızın stabil olması gerekli aksi halde programlar ile ilişiniz kesilebilir.

Çift anadal hangi bölümlerde var, hangi bölümler seçilebilir?

-Ekonomi ile Finans

-İşletme ile Finans

-Ekonomi ile Siyaset Bilimi

-Siyaset Bilimi ile Tarih

-Siyaset Bilimi ile İletişim

-Psikoloji ile Sosyoloji

-Yabancı Diller ile Uluslararası İlişkiler

-İktisat Bölümü ile Siyaset Bilimi

-İktisat Bölümü ile Uluslararası İlişkiler

-İktisat Bölümü ile İşletme,

-İktisat Bölümü ile Matematik,

-Sosyoloji ve Felsefe

Çift anadal hangi üniversitelerde var?

-Ankara Üniversitesi,

-Akdeniz Üniversitesi,

-Dokuz Eylül Üniversitesi,

-İstanbul Teknik Üniversitesi,

-İzmir Ekonomi Üniversitesi,

-Niğde Üniversitesi,

-Celal Bayar Üniversitesi,

-Afyon Kocatepe Üniversitesi,

-İstanbul Üniversitesi,

-İnönü Üniversitesi,

-Çukurova Üniversitesi,

-Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi,

-Boğaziçi Üniversitesi,

-Bilgi Üniversitesi,

-Gaziosmanpaşa Üniversitesi,

-Kocaeli Üniversitesi,

-Yıldız Teknik Üniversitesi,

-Fatih Üniversitesi,

-Muğla Üniversitesi,

-Dicle Üniversitesi

Yandal hangi üniversitelerde var?

Çift anadalın yanı sıra yandal tüm üniversitelerde var diyebiliriz. Üniversite kendi bünyesinde tüm bölümler için yandal açabilir ve başvurular da oldukça kolay şekilde işlemektedir.

Çift anadal programı 2 üniversiteyi aynı anda okumak gibi olurken temposu ise fazlasıyla vardır. Her dönem 30 kredi üzerine 18 kredi daha eklenmesiyle bütün hafta okulda olmak gerekebilir. 

YORUM YAZ..
Modal