CHP’den Yasa İptali Başvurusu! AYM’den Son Dakika 'Köpek Yasası' Kararı!

Anayasa Mahkemesi (AYM), sahipsiz hayvanlarla ilgili düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun hakkında önemli bir karar aldı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) iptal talebi üzerine açılan davada AYM, ilk incelemeyi tamamladı ve konuyu esastan görüşmeye karar verdi.

05.09.2024-12:01 - (Son Güncelleme: 05.09.2024-12:01) CHP’den Yasa İptali Başvurusu! AYM’den Son Dakika 'Köpek Yasası' Kararı!

Cumhuriyet Halk Partisi, Resmi Gazete’nin 2 Ağustos 2024 tarihinde yayımlanan ve sahipsiz hayvanları ilgilendiren düzenlemeleri içeren kanunun 17 maddesinden 16’sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için 15 Ağustos’ta Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Bu başvuru üzerine AYM, bugün davayı ele alarak ilk incelemeyi gerçekleştirdi. Yapılan incelemede herhangi bir eksiklik tespit edilmedi ve davanın esastan görüşülmesine karar verildi. Esas incelemenin yapılacağı tarih ise henüz belirlenmedi.

CHP'nin İtirazları Neler?

CHP, bu düzenlemelerin kamu yararına ve hayvan haklarına aykırı olduğunu savunarak iptal davası açmıştı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, başvuru sonrası yaptığı açıklamada, düzenlemelerin hayvan haklarına, kamu yararına, yaşam hakkına ve çevre hakkına aykırı olduğunu belirtmişti. Ayrıca uluslararası anlaşmaların iç hukuktaki etkisine de değinerek, yasanın devletin temel görev ve amaçlarına aykırı olduğunu savunmuştu.

Hayvan Hakları Üzerine Tartışmalar

Söz konusu yasa, sahipsiz hayvanlar için çeşitli düzenlemeler içerirken, bazı maddeleri hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi. Özellikle hayvanların barınaklarda toplanması ve bakım süreçlerine yönelik düzenlemelerin, hayvanların yaşam haklarını tehlikeye sokabileceği endişesi dile getirildi. CHP'nin AYM’ye başvurusunda da bu eleştirilerin temel alındığı ve iptali istenen maddelerin hayvan haklarına aykırı olduğu belirtildi.

Süreç Nasıl İlerliyor?

Anayasa Mahkemesi, ilk incelemenin ardından davayı esastan görüşmeye karar verdiği için, ilerleyen süreçte yasayla ilgili detaylı bir inceleme yapılacak. Davanın esastan görüşülmesi sonucunda AYM, yasada değişiklik yapılıp yapılmayacağına karar verecek. Bu süreçte kamuoyunda ve siyasi çevrelerde yasaya yönelik tartışmaların devam etmesi bekleniyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal