CHP’de parti içi mücadelelerin yankıları uluslararası boyuta taşındı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun göreve gelmesinden sonra Cumhuriyet Halk Partisi’ni PKK’nın legaldeki yapılanması olan HDP’nin politikalarını savunur hale getirmesi, başta Atatürkçüler olmak üzere parti içindeki diğer grupları harekete geçirdi.
Muharrem İncenin başını çektiği “Parti içi Demokrasi” grubu, partileşme sürecini başlatırken, ulusalcı ve Kemalistlerin de bu oluşuma katılacağı ve TBMM’de büyük bir grup oluşturacakları öğrenildi.
Demokratik yöntemlerin hiç uygulanmadığı, delegelerin tamamının Kemal Kılıçtaroğlu tarafından atındığı ve partililer tarafından tiyatro olarak adlandırılan son Genel Kongre’den sonra, CHP geleneğinden gelen kesimin HDP ile özdeş hale gelen CHP’den ayrılacakları netleşti.
CHP’deki bu çatlak en çok Almanya’yı endişelendirdi. HDP, çizgisindeki CHP’nin yayında yer alan Alman hükümet medyası her gün konu ile ilgibi bir çok haber yapıyor.
Başta DW televizyonu ve haber sitesi olmak üzere Alman devlet gazete ve televizyonları önemli ölçüde CHP’deki yol ayrımını işliyor ve parti içi demokrasiyi savunanları suçluyorlar.
Kemal Kılıçtaroğlu’nun Soğuk Savaş dönemindeki Sovyet partilerde olduğu gibi otoriter ve anti demokratik örgütlenme metodunu görmezden gelen Alman devlet medyası, yaptıkları haber ve yorumlarla Atatürkçülerin, ulusalcıların ve bağımsızlıkçı sosyal demokratların CHP çatısı altında kalmaları için çaba gösteriyor.
Türkiye’de eski Besleme Medya’da işsiz kalan gazetecilerin neredeyse tamamına iş veren DW (Deutsche Welle) otoriter CHP’den ayrılanları aba altında “meclis dışında kalmakla” korkutan bir haber yayımladı.
“Küskün İnce Parti Kurarsa Ne Olur” başlığı ile yayımlanan haberde, partiden ayrılanların siyasal olarak biteceklerine dair bir algı oluşturulmaya çalışıldı.
CHP’nin tabanını korkutarak, demokratik arayışın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işine yarayacağını öne süren DW, tüm grupların CHP çatısı altında kalması gerektiğini savundu.