İçinde bol miktarda protein bulunan ve cildin kırışmasını engelleyen chia tohumu artık her yerde karşımıza çıkıyor. Sıkça tükettiğimiz, neredeyse tüm gıdalarda kullandığımız chia nedir? Chia tohumunun sağlığa yararları nelerdir?
Güney Amerika'da büyük arazilerde yetişen chia çok lezzetli bir gıda. Ayrıca saksılarda ve bahçelerde de yetişebiliyor. Sıcak ortamı çok seven chia sıcak ortamlarda kendiliğinden büyümeye başlıyor. Artık her evde tüketilen, aktarlarda satılan ve yayılan chia tohumunun bilinmeyen birçok faydası var. İçerdiği lif oranının yüksek olması da sindirim sistemini düzenleyici etki sağlıyor.
Şifa deposu olan chia tohumu ilk olarak diyet yapanların tükettiği bir ürün. Lif içeriği diyet yapanların işini kolaylaştırıyor. Chia tohumu vücudu tok tutuyor. Özellikle öğle yemeklerinde sıkça tüketilen chia tohumunun saymakla bitmeyen faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
- Protein açısından zengin bir gıdadır.
- Kas ve kemik yapısını güçlendirir.
- İçerisindeki antioksidan maddesi düzenli kullanımda cildin yaşlanmasının önüne geçiyor.
- Cildin parlak ve güzel olmasını sağlıyor.
- İçerisinde yüksek oranda lif barındırıyor. Bu sayede sindirim sistemi düzenleniyor. Lif oranının fazla olması vücudu tok tutuyor. Zayıflamak isteyenlerin diyetten sonraki ikinci durağı chia tohumu oluyor.
- İçerisindeki lif bağırsak hareketlerini düzene sokuyor. Kabızlık gibi problemlerin önüne geçiyor.
- İçerisinde bolca bulunan Omega 3 asitleri kanser hücrelerinin oluşmasını engelliyor.
- Chia tohumu tatlı krizlerinizin önüne geçer.
- Diyabet hastalığının önüne geçer, kan şekerini düzenler ve dengede tutar. Kalsiyum bakımından zengin olan chia kas gelişimini hızlandırır.
- İçinde bulunan kalsiyum ve A vitamini diş hastalıklarının oluşmasını engeller.
- En önemlisi hamile kadınlar için çok yararlıdır.
- Chia tohumunun içindeki Omega 3 asitleri bebeğin anne karnında gelişmesinde önemli rol oynar.
- Chia tohumu, vücudun ihtiyacı kadar olacak şekilde düzenli tüketildiğinde metabolizmaya önemli faydalar sağlar.
- Bu besinin 28 gramında günlük protein ihtiyacının çoğunu karşılayacak kadar protein vardır.
- Kişiye tokluk hissi sağlar.
- Chia, uyku düzenine yardımcı olur ve psikolojik olarak iyi hissetmenizi sağlar.
- İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemine faydalıdır.
- 28 gram Chia tohumu, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayarak kemik ve diş sağlığı için de etkilidir.
- Karın bölgesindeki yağları yakmaya yardımcıdır. Vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar.
- Chia tohumu çok faydalı olduğu için çeşitli şekillerde tüketilebiliyor. Bir sıvının içinde uzun bir süre chia tohumunu beklettiğinizde sıvıyı kendine çeker ve şişer. Jel kıvamında tüketildiğinde tadı çok lezzetlidir.
- İnek sütü, badem sütü, hindistan cevizi sütü gibi içeceklerin içinde ve yoğurdun içinde bekletilip tüketilebilir.
- Bir diğer alternatif ise chia tohumunu yiyeceklerin içinde tüketmek. Salataların, tatlıların ve yemeklerin üzerine serpiştirilerek tüketilebilir. Hem sunum açısından hem de lezzet açısından çok önemli yer tutar.
- Chia tohumu zayıflamak isteyenlerin son dönemlerde sıklıkla kullandığı bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Güney Amerika’da yetişen bir tür adaçayı olan Salvia Hispanica tüm dünyada Chia bitkisi olarak tanınıyor. Bu bitkinin tohumları ise Chia tohumu olarak satılıyor. Özellikle birçok gıda ile beraber tüketilmesi de onu kolaylıkla tariflere eklemeye olanak sağlıyor. En yaygın kullanım şekli ise yulaf ezmesi, yoğurt, salata, meyve karışımları ve smoothie gibi içeceklere ilave edilmesi şeklindedir. Chia tohumu çiğ olarak da tüketilebilir. Aynı zamanda çorba ve soslar üzerine eklenerek de tariflerde yer verilebilir. Chia tohumunu süt, çay ve kahve gibi içeceklere de ilave ederek tüketmeniz mümkün.
GÜNLÜK CHIA TÜKETİMİ NE KADAR OLMALIDIR?
Günlük olarak 1-2 yemek kaşığı chia tohumu tüketmek, gün içerisinde kişinin alması gereken miktarı karşılayacaktır. Gün içinde bu tohumu tükettikten sonra kullanımı artırmanın zarar verici etkisi olabilir. Hamileler için kullanılması uygun değildir fakat eğer tüketilmek isteniyorsa doktora danışılmalıdır.