Cezası Çok Büyük! Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele

Kayıt dışılığın ve yabancı işçilerin yoğun olduğu sektörlere yönelik bilgilendirme faaliyetlerine başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bir işçinin 1 gün bile sigortasız çalıştırılması durumunda en az 40 bin lira para cezası uygulanacağını hatırlattı.

01.08.2024-11:11 - (Son Güncelleme: 01.08.2024-11:11) Cezası Çok Büyük! Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele

SGK, kayıt dışılığın yoğun olduğu sektörler ve küçük ölçekli işletmelere yönelik bilgilendirme çalışmaları başlattı. Kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlerin, yüksek idari para cezaları ile karşılaşacağını vurguladı. 2024 yılı için bir işçinin 1 gün dahi sigortasız çalıştırılması durumunda aylık en az 40 bin 5 lira para cezası uygulanacak.

Prim ve Cezalar

SGK, bildirilmeyen çalışmalara ait primlerin gecikme cezası ve zammı ile birlikte tahsil edileceğini belirtti. Kayıt dışı işçi çalıştıran firmaların iş kazası yaşanması durumunda adli ve ağır idari sorumluluk altına gireceğini ifade eden SGK, 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyetinin ödenecek primin yaklaşık 5 katı olacağını hatırlattı.

Elden Ödeme Yasağı

Beş ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde işçilere yapılan ücret ödemelerinin banka aracılığı ile yapılması gerektiği, elden ödeme yapılamayacağı belirtildi. Çalıştırılan işçilerin meslek kodlarının, fiilen yaptıkları işe uygun şekilde bildirilmemesi durumunda işçi başına asgari ücretin onda biri kadar ceza kesileceği ifade edildi.


Yabancı İşçi Çalıştırma

Türkiye’de çalışan yabancıların, mesleki eğitim gören ve staj yapan yabancıların da fiilen çalışmaya başlamadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin alması gerektiği belirtildi. Çalışma izni bulunmayan her bir yabancı için 56 bin lira ceza kesileceği, izinsiz şekilde kendi başına çalışan yabancıya ise 45 bin lira ceza verileceği kaydedildi.

SGK’dan İkaz

SGK, sigortasız işçi çalıştırmanın sigortalı işçi çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve riskli olduğunu vurgulayarak, işverenlerin dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal