Ceza İnfaz Sisteminde Gerekli Reformlar

Hukukçular ceza infaz sistemindeki eksiklikleri masaya yatırarak reform çağrısında bulundu.

19.10.2024-12:30 - (Son Güncelleme: 19.10.2024-12:30) Ceza İnfaz Sisteminde Gerekli Reformlar

Hukukçular Ceza İnfaz Sistemini Değerlendirdi

İstanbul 2 Nolu Baro Başkanı Yasin Şamlı, günümüzde bazı kişilerin suç işlemelerine rağmen cezaevine girmemelerinin adalet algısını sarstığını belirtti. "Cezasızlık algısı toplumu infiale sürüklüyor" diyen Şamlı, ceza infaz sisteminde düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Suçlarla Mücadelede Etkili Çözümler Aranıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konuda, "6 yıldan az ceza alanların cezaevine girmemesi toplumda infiale yol açıyor," diyerek, suç tipi ve ciddiyetine göre daha caydırıcı ceza politikalarının gerekli olduğunu vurguladı.

Cezasızlık Algısının Sarsıcı Etkileri

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Cezasızlık hissini ortadan kaldıracağız" diyerek, ceza alt sınırlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini açıkladı. Yasin Şamlı da, hükmün geri bırakılması ve paraya çevirme gibi uygulamaların bu algıyı beslediğini söyledi.

Suç Kayıtlarının Görüşülememesi

Şamlı, "Bir suç kesinleştikten sonra mahkumun kaydına geçiyor fakat devam eden davalar göz ardı ediliyor," diyerek mevcut sistemin eksikliklerine dikkat çekti.

Toplumun Güveni için Yeniden Yapılanma

İstanbul 2 Nolu Baro Başkan adayı Ahmet Yılmaz, ceza infaz yasasının yeniden tartışılması gerektiğini ifade ederek, "Cezaların infaz edilmesi ve suç işleyenlerin tekrar suç işlememesi için sistemin ıslah edilmesi gerekiyor," dedi.

Cezaevlerinin Yeniden Değerlendirilmesi

Avukat Fatma Koç, cezaevlerindeki doluluğun ve uzun yargılama süreçlerinin de gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Cezasızlık algısının giderek arttığı bir dönemde, cezaevlerinin kapasitesinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Hukukçulardan Reform Çağrısı

Avukat Ümmügülsüm Demirkıran ise, ceza infaz sisteminin reforme edilmesinin hem maddi hem de manevi açıdan büyük bir ihtiyaç olduğunu belirtti. "Bu değişiklikler, toplumda adalet algısını yeniden güçlendirecektir," dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal