Çevreye ve ekonomiye büyük katkı sağlayacak: Yerli otomatlar piyasaya sürülmeye hazır

Gelecek yıl hayata geçirilecek olan Otomatik Depozito İade Makinesi ile hem çevreye hem de ekonomiye önemli katkıların sağlanması bekleniyor.

21.06.2024-13:07 - (Son Güncelleme: 21.06.2024-14:07) Çevreye ve ekonomiye büyük katkı sağlayacak: Yerli otomatlar piyasaya sürülmeye hazır

Sıfır Atık Projesi kapsamında başlatılan "Depozito Yönetim Sistemi"nin pilot uygulamalarının ardından önümüzdeki yıl geniş bir şekilde yaygınlaştırılması planlanıyor.

Bu çerçevede temin edilecek otomatik depozito iade makineleri aracılığıyla toplanacak tek kullanımlık içecek ambalajlarının geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Yerli üretim otomatlar göreve hazır

AA’da yer alan habere göre; Türk teknoloji şirketleri de bu süreçte gerekli makineleri ve teknolojileri yerli üreterek ülkeye kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Çevreye ve ekonomiye büyük katkı sağlayacak: Yerli otomatlar piyasaya sürülmeye hazır

Nero Grup ve GDS Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ökçün, GDS Teknolojinin, 2020 yılında Türkiye'de başlatılan Sıfır Atık Projesi'nde kullanılmak üzere geri dönüşüm otomat makineleri üretmek amacıyla kurulduğunu belirtti.

Ökçün, pilot bölgelerdeki uygulama sonuçları hakkında şu bilgileri verdi:

"Son 3 yılda ürettiğimiz otomat makineleri, pilot bölgelerde Alman ve İsveç makineleriyle yan yana çalışarak yüzde 80 şişe toplama oranına ulaştı. Bu, yerli makinelerimizin kalitesini ve dayanıklılığını göstermektedir. 2023 yılında devreye alınan depozito iade otomatlarımız sayesinde 2500 farklı tipte 1,6 milyon şişe toplanarak bir rekora imza atılmıştır. Şişelerin üzerine basımı başlanan güvenlikli mürekkep ve logolu etiketleri okuyabilen doğrulama başlığını yüzde 100 yerli ve milli olarak, kendi özgün mühendisliğimiz ile geliştirmeye başlamış bulunmaktayız. Ocak 2024'ten itibaren sahada aktif olarak kullanılan doğrulama kafaları, bugüne kadar 55 binin üzerinde şişe üzerindeki etiketi doğrulamış ve sadece Almanya'da bulunan, ithal edilmesi planlanan teknolojiyi yerlileştirmiştir."

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal