Çevre ve Şehircilik Bakanı: Marmara Denizine Balık Avı Kısıtlaması Gelebilir

Marmara’daki müsilaj sorunuyla ilgili konuşan Bakan Kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılacak çalışmayla Marmara’da balık avlanmasıyla ilgili bir kısıtlamanın getirilebileceğini söyledi. Kurum, balıkların müsilajı yediğine dikkat çekti.

07.07.2021-15:42 - (Son Güncelleme: 07.07.2021-16:26) Çevre ve Şehircilik Bakanı: Marmara Denizine Balık Avı Kısıtlaması Gelebilir

Edinilen bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’ndeki müsilaj temizleme çalışmaları ile ilgili bir grup gazetecinin kendisine yönelttiği sorulara yanıtladı verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile beraber yapılacak çalışma ile Marmara’ya balık bırakılabileceğini sözlerini kullanan Kurum, “Balık avlanmasıyla ilgili bir kısıtlamanın getirilmesi söz konusu olabilir. Bırakın tutmayı ilave vermek lazım” ifadelerine yer verdi. 

Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilajla mücadele doğrultusunda İzmit Körfezi ve Pendik açıklarındaki 5 farklı bölgeye oksijen seviyesini artıracak cihazlar bırakılmıştı. 

''BALIKLAR MÜSİLAJI YİYOR''

 Sonuçların temmuz ayının sonunda çıkacağını söyleye Bakan Kurum, şu bilgilere yer verdi:

"Pendik’te artmış görünüyor. Körfez biraz kötü. Nefes alma noktasında sıkıntı var. Kirli olunca o kirlilik içerisinde oksijen alsa bile, belki oradaki canlılar yeniden o yaşam döngüsüne erişemiyor. Belki süreç içerisinde göreceğiz. Pendik Marina nispeten daha iyi. Arkadaşlar ‘Orada olumlu bir şey var’ dediler. Oksijen verilmesi doğru bir yöntem. Temmuz ayı sonunu görmek lazım. Temizleme noktasında bayağı bir ilerleme kaydettik. Aşağıdaki normal döngüsel yaşamı devam ettirirsek, zaten kendi içinde balıklar onu yiyor, bitkiler besleniyor, yani bir döngü var zaten.

Burada sorun, onların aşırı üremesi ve o döngüde balık yemi fazlası olunca onlar ölüyor ve yukarıya vuruyor. Aslında birbirine yetse orada canlı, yiyecek, bitki o eşit döngü devam etse, sorun yok zaten ve onu sağlamak lazım. Tabii onun üremesinin nedeni içerdeki azot ve fosfordan yani kirlilikten kaynaklı. Kesin çözüm azot ve fosforda olması gereken seviyeyi yakalamaktır."

MÜSİLAJA KARŞI MARMARA DENİZİNE OKSİJEN VERİLİYOR

Oksijen seviyesinde artış sağlayacak cihazların yaygınlaştırılıp yaygınlaştırılmayacağı ile ilgili sonuçların doğrultusunda karar vereceklerini vurgulayan Kurum, "Denizdeki oksijenin artırılması lazım. Orada şüphe yok. Oksijenin artması, azot ve fosforun azalması lazım. Hedef o zaten. Bu çalışmalarla bunu yapmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Marmara'da 11 bin 84 metreküp müsilaj temizlendi.

Marmara Denizi'ndeki müsilaj seferberliği ile dün itibarıyla 11 bin 84 metreküp müsilaj (deniz salyası) temizlendi. 

Bakan Kurum, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, Marmara Denizi'ndeki müsilaj temizleme seferberliğinin 29'uncu gününü tamamladıklarını, her gün daha çok çalışarak denizi müsilajdan temizledikleri ifadelerine yer verdi.

''102 MİLYON 920 BİN METREKARE ALANI KAPLAYAN MÜSİLAJI TEMİZLEDİK''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dün toplananlarla beraber 11 bin 84 metkeküp müsilajı düzenli depolama alanlarına gönderdiklerini söyleyerek, şu ifadelere ye verdi:

"Marmara Denizimizde 6 Haziran'da 11 bin 338 hektar alanı kaplayan müsilaj, yaklaşık bir ay sonra 2 Temmuz'da 1046 hektar seviyesine indi. Çalışmalarımızla 10 bin 292 hektar, diğer bir deyişle 102 milyon 920 bin metrekare alanı kaplayan müsilajı temizledik. Ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

6 Temmuz itibarıyla İstanbul'da 6 bin 440 metreküp, Kocaeli'de 476 metreküp, Bursa'da 166 metreküp, Tekirdağ'da 154 metreküp, Balıkesir'de 811 metreküp, Çanakkale'de 919 metreküp, Yalova'da 2 bin 118 metreküp müsilajı, 620 bölgedeki çalışmalarımızla bertaraf ettik."

Karadan 423, denizden 197 bölgede çalıştıklarını söyleyen Kurum, denetim faaliyetleri hakkında da şu ifadeleri belirtti:

"Denetimlerimizin 29'uncu gününde toplam 9 bin 310 denetimi tamamladık. Mevzuata uymayan 144 işletmeye, 18 milyon 340 bin lira idari para cezası uyguladık, 2 bin 360 atık su numunesi inceledik. Marmara Denizimizi mavi ve ışıltılı haline kavuşturuyoruz."

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal