Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı açıkladı: Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerine geçici barınma alanları kuruluyor

Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketini yaşıyor. Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem, 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve evsiz kaldığı deprem bölgelerinde çalışmalarını yürüten Murat Kurum, 495 bin metrekarelik 4 ayrı alanda 32 bin 500 kişinin yaşayacağı geçici barınma alanlarının çalışmaları başlatıldığını duyurdu. İşte detaylar…

16.02.2023-14:46 - (Son Güncelleme: 16.02.2023-14:46) Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı açıkladı: Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerine geçici barınma alanları kuruluyor

6 Şubat 2023 saat 04.17 sularından meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Deprem bölgelerinde 35 binden hazla insan hayatını kaybetti. Birçok ilçede neredeyse yıkılmayan ve hasar almayan ev kalmadı. Depremin ilk gününden beri bölgede olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından koordinatörlüğünü yürüttüğü Gaziantep’te çalışmalar aralıksız devam ediyor. 

“Altyapılar yapıldı, zemin düzleştirme çalışmaları bitti, konteynerler getirildi”

Nurdağı ilçesinde yer alan geçici barınma alanı, 2 ayrı alanda toplam 305 bin metrekare olarak planlandı. 19 bin kişinin yaşam süreceği ve 3 bin 208 birimden oluşan bu alanlarda, tüm sosyal imkânlar ve donatılar yer alacak. Kurulacak geçici barınma alanları için altyapılar yapıldı, zemin düzleştirme çalışmaları bitti ve konteynerlerin de getirildiği açıklandı. 

Bakanlık açıklamasında, İslahiye’de içerisinde 2 bin 264 birimin yer alacağı 2 ayrı geçici barınma alanında, 13 bin 500 depremzede yaşayacaktır. 

Toplam 190 bin metrekare büyüklüğündeki alanlarda, çocuk oyun alanları, anaokulu, okul, cami, spor alanları, sosyal tesis ve sağlık tesisi yer alacaktır.


”Yeni yerleşim alanları için mikrobölgeleme ve zemin etüdü çalışmaları başladı”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illere giderek yaptığı koordinasyon toplantılarında, yeni yerleşim alanlarının belirlenmesine ilişkin istişarelerde bulunuyor. Bakan Murat Kurum, kurulacak geçici barınma alanlarının yanı sıra kalıcı konutlar için de çalışmaların başlatıldığını belirtti.

Bakan Kurum’un düzenlediği il koordinasyon toplantılarında, yeni yerleşim alanları için il yöneticileri, belediyeler, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin fikirleri alınıyor. Depremin hasarını en aza indirmek için mikrobölgeleme ve zemin etüt çalışmalarıyla en uygun zemin belirleniyor. Buna göre yeni yerleşim yerlerinin en doğru yere, en doğru zemine, en doğru teknikle yapılabilmesi ve fay hattına olan mesafesine göre alan tespitleri yapılıyor. Bu tespitler sonrası belirlenen yerlerde zemin etüt çalışmaları da başlatıldı. Çalışmalar kapsamında alanlardan belirlenen numuneler incelenerek zeminin yerleşim için uygun olup olmadığı tespit edilebilecek.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal