Çevre kirliliği nedir? Çevre kirliliği nasıl önlenir? Çevre kirliliğinin nedenleri

Çevre kirliliği günümüzün en önemli doğa sorunlarından biri haline geldi. Birçok kişi çevre kirliliğine karşı duyarsız davranmaya devam ederken, kirliliğin boyutları da merak konusu oldu. Arama motorlarında sıklıkla, çevre kirliliği nedir? Çevre kirliliği nasıl önlenir? Tarzı araştırmalar yapılmaktadır. Peki, çevre kirliliği nedir ve nasıl önlenir? İşte merak edilen konunun detayları…

12.06.2022-22:42 - (Son Güncelleme: 12.06.2022-22:42) Çevre kirliliği nedir? Çevre kirliliği nasıl önlenir? Çevre kirliliğinin nedenleri

Çevre kirliliği son zamanlarda sık sık gündeme gelen bir konudur. Doğanın alarm vermeye başlamasıyla çevre kirliliğinin kritik seviyede olduğu da anlaşılmaktadır. İnsanlar yaşadıkları çevreyi, doğayı ve doğal kaynakları bilinçsizce tüketerek gezegeni kirletmektedir. Ekosistemi bozarak yaşamlarını sürdüren insanlar çevre kirliliğinin en büyük sebebidir. Atmosferi ve doğayı kirleten zararlı gazlar, atıklar, çöpler, doğadan olmayan ve çevreye zarar veren her şey çevre kirliliğinin nedenidir. İnsanların düzensiz ve çarpık kentleşmesi, atık suları doğal kaynaklara bırakması ve birçok insan unsuru çevre kirliliğini tetiklemektedir.

Çevre kirliliği2

Çevre kirliliğinin çeşitleri

Hava kirliliği bir çeşit çevre kirliliğidir. Zararlı gazlar, dumanlar, tozlar, parfümler, deodorantlar ve her türlü kirli gazın atmosfere yayılması hava kirliliğini oluşturmaktadır. Hava kirliliğinin seviyesi arttıkça ozon tabakası incelmektedir. Ozon tabakasının zayıflaması küresel ısınmaya neden olmakta ve pek çok doğal felaketi de beraberinde getirmektedir.

Su kirliliği de bir çeşit çevre kirliliğidir. Kirli sıvıların, atıkların suya bırakılması su kirliliğini doğurmaktadır. Denizlere ve su yataklarına atılan zararlı atıklar okyanuslara karışmakta ve çevre kirliliğinin felaket boyutuna gelmesine neden olmaktadır. Su kaynaklarına atılan atıklar suyu kirlettiği gibi suda yaşayan canlıların da hayatını tehlikeye atarak su canlılarının ölümüne neden olmaktadır. Denizlere atılan pet şişeler, plastikler ve daha pek çok zararlı madde doğada kaybolmamaktadır. Birçok su canlısı, sularda bulunan bu atıkları yiyecek zannederek tüketmekte ve sonucunda da ölmektedir.

Çevre kirliliği

Toprak kirliliği de çevre kirliliğinin bir çeşididir. İnsanlar çöplerini, atıklarını, kimyasal maddelerini ve her türlü zararlı atığını toprağa karıştırmaktadır. Havada ve suda meydana gelen kirlenmeler toprağı da kirletmektedir. Havaya karışan zehirli gazlar, asit yağmurları ile toprağa karışır. Bu durum toprak kirliliğine neden olur. 

Radyoaktif kirlilik de tehlikeli bir çevre kirliliği türüdür. Elektronik cihazlar çevreye manyetik dalgalar yayar ve manyetik alanlar oluşturur. Bu etkenler doğada bulunan bütün canlılara zarar vermekte ve radyoaktif kirliliğe neden olmaktadır. Radyoaktif kirlilik oldukça tehlikeli kirlilik çeşididir.

Su kirliliği

Gürültü kirliliği de doğada sık karşılaşılan kirlilik türüdür. Yüksek sesli müzikler, araba kornaları, insanların oluşturduğu yüksek ses ve daha pek çok unsur gürültü kirliliğini meydana getirir. Gürültü kirliliği de hayatı olumsuz etkileyen bir kirliliktir. 

Işık kirliliği de çevreye zarar veren bir kirliliktir. Lazer ışınları, gereksiz yere kullanılan ışıklar çevreye yaydıkları enerji ile kirlilik oluşturmaktadır. Örneğin deniz kaplumbağaları gece dünyaya gelirler. Bu canlılar güçlerini ay ışığından almaktadır. Fakat yapay ışıklar bu canlıların doğar doğmaz hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. 

Çevre kirliliği1

Çevre kirliliği nasıl önlenir?

İnsanların öncelikle çevreye karşı duyarlı ve bilinçli olması gerekmektedir. Çöplerini doğaya değil çöp kutularına ve geri dönüşüm kutularına atmaları gerektiğini bilmelidirler. Geri dönüşüm ile doğa korunmaktadır. Doğaya atılan çöpler doğa tarafından geri dönüştürülemez ve doğada yok olmaz. Kullanılan deodorantlara ve parfümlere dikkat edilerek de kirliliğin önüne geçilebilmektedir. Geri dönüştürülebilir ürünler kullanmaya dikkat etmek gerekmektedir. Plastik poşet kullanımını azaltarak daha bilinçli olunmalıdır. Elektrik kullanımına dikkat ederek tasarruf yapılmalıdır. Su tüketiminde gereksiz tüketiminden kaçınmalı ve sulara kirli atıklar atılmamalıdır. Doğaya bir çöplük gözüyle bakmaya sın vermek gerekmektedir çünkü doğa insanların çöplüğü değil, yaşayabilecekleri tek yuvalarıdır. Doğayla düşman olup onu kirletmek ve ona zarar vermek insanlara hiçbir yarar sağlamaz. Çöpü ait olduğu yere yani çöp kutusuna atmak, yaşanabilecek yeni bir yuva bulmaktan zor olmamalı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal