Türkiye’de yasa dışı yollardan vatandaşlık ve oturma izni sağlayan bir çete çökertildi. 30 bin dolara vatandaşlık, 3 bin dolara oturma izni satan çetenin devlete ait kritik pozisyonlarda bağlantılar kurduğu ortaya çıktı
Kamu Görevlileri Çetenin İçinde
İl Göç İdaresi'nden vergi dairelerine, sınır kapılarından belediyelere kadar birçok noktada çete üyelerinin bulunduğu belirtildi. Güvenlik amirlerinden özel kalem personeline kadar çeteyle bağlantılı birçok kamu görevlisi tespit edildi. Bu bağlantılar sayesinde sahte evraklarla vatandaşlık ve oturum izinlerinin hızla onaylandığı ifade edildi.
Göç uzmanı Eren Gökçe’nin açıklamalarına göre, çete özellikle oturum izni hakkı olmayan ve ülkede kaçak durumda olan kişilere yönelik çalışıyordu. Bu kişiler, sahte belgelerle önce pasaport giriş-çıkış işlemleri yaptırılarak sistemde yasal hale getiriliyordu. Çetenin, pasaport işlemleri için sınır kapısında görevli bir polis memurunu kullandığı da iddialar arasında.
“Her İşleme Ayrı Ücret Tarifesi”
Soruşturma dosyasına giren kayıtlarda, çetenin hizmetlerini bir tür “pazarlama paketi” haline getirdiği görülüyor. Oturum izni, vatandaşlık, sığınma başvurusu gibi işlemlerin fiyatlandırıldığı konuşmalarda, VIP hizmetler için ekstra ücret talep edildiği ortaya çıktı. Örneğin, sınır kapısında pasaport giriş-çıkış işlemi için bin 500 Dolar istenirken, daha hızlı işlemler için bin 400 dolar VIP ücreti alındığı tespit edildi.
Aksaray’da Rekabet Fiyatları Düşürdü
Çete üyelerinin kendi aralarındaki konuşmalar, işin boyutlarını gözler önüne seriyor. Aksaray’da benzer şebekelerin bu işlemleri daha düşük fiyatlara yapmasından şikayet eden çete üyeleri, fiyatların oturum izni için 3-4 bin lira seviyesine düştüğünü dile getiriyor.
Vatandaşlık Borsasını Çalışan İfşa Etti
Çeteyi çökerten gelişme, içeriden gelen bir şikayetle başladı. Çetenin vergi uzmanlarından biri olan Necati Ustaoğlu’nun çalışanı Mustafa Şahin, uzun süre maaşını alamayınca çeteyi ihbar etti. Bu ihbarın ardından başlatılan fiziki ve teknik takip, çetenin faaliyetlerini detaylarıyla ortaya çıkardı.
Soruşturma Devam Ediyor
Yapılan incelemeler sonucunda İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada çete üyeleri hakkında “rüşvet alma ve verme, örgüt kurma ve yönetme” suçlarından ceza talep edildi. Çetenin bağlantıları ve diğer potansiyel suç ortakları hakkında soruşturmanın genişletilmesi bekleniyor.