Ticaret Bakanlığı'nın aldığı bu karar, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amacıyla alındı. Yolcu beraberinde yurda sokulmak istenilen eşyaların düzenlenmesi Gümrük Kanunu'nda belirtilen bazı maddeler çerçevesinde gerçekleşiyor. Cep telefonları da bu kapsamda yer alıyor.
Cep telefonlarının, yabancı misyon mensupları dışında, yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılması koşuluyla, üç takvim yılında bir adet getirilebildiği hatırlatıldı. Ancak bu telefonlar, yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokulabiliyor. Ancak hediyelik eşya statüsünde veya posta/hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafiyet veya vergileri ödenerek dahi cep telefonu getirilmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Bu kapsamdaki telefonlar için maktu vergilerin ödenerek teslim edilmesi uygulaması kaldırıldı.
Yolcu beraberinde muafiyet sınırını aşan ve vergileri alınarak teslim edilen cep telefonlarının getiren kişi veya üçüncü kişiler adına ulusal ağa tanıtılarak doğabilecek vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alındığı ifade edildi.
Yurt dışından getirilen cep telefonlarında yeni dönem
Yeni düzenlemeyle sadece yolcu beraberinde getirilen kişisel eşya statüsünde olan bir adet cep telefonuna muafiyet tanınmasında bir değişiklik olmadığı belirtildi. Ancak ikinci cep telefonlarının vergileri ödenerek teslim edilmesi uygulamasının kaldırılmasıyla, vergi kaybı ve kaçaklarının önlenmesi amaçlanıyor.
Ayrıca, yolcu tarafından tekrar yurt dışına çıkışında teslim alınmak istenilen muafiyet fazlası cep telefonlarının, Gümrük Kanunu kapsamında belirtilen 3 aylık süre boyunca gümrük ambarlarında bekletilebileceği ve bu süre içinde yolcunun tekrar yurt dışına çıkarken beraberinde alarak iade edilebileceği belirtildi.