İkinci el araç ilanlarında sıklıkla karşılaşılan "Çekme belgelidir" yazısı vatandaşlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Vatandaşlar, "Çekme belgesi nedir, çekme belgesi ne işe yarıyor?" gibi sorulara yanıt arıyor. İşte araçlarda çekme belgesine dair merak edilenler...
Arabaya dair kayıtlı bulunan bandrol, trafik ceza kaydı, haciz, rehin gibi bütün borçların ödenmiş olmasıyla birlikte, plakanın trafiğe teslim edilmesi işlemine çekme belgesi deniliyor. Çekme belgesi olan araçların trafiğe çıkması yasaktır. Arabalar talep edilen süre boyunca çekme belgesi alabildiği gibi yine bu süre boyunca arabaya hiçbir MTV işlemi de yapılmaz. Aynı zamanda çekme belgesi olan araba için haciz ya da rehin işlemi de yapılamaz. Bundan dolayı çekme belgesi olan bir araba aldığınız zaman arabaya dair bandrol, rehin, haciz vb. borçlar var mı yok mu diye kuşkulanmanıza da gerek kalmaz.
Arabanın çekme belgesinin olması arabanın hiçbir borcu olmadığı ve şuan trafiğe çıkamayacağı anlamına gelir. Fakat istenildiğinde araba tekrardan trafiğe çıkartılabilir. Bundan dolayı çekme belgesi bulunan arabalar kolaylıkla alınıp satılabilir.
Aktif şekilde araba kullanmayan araç sahipleri, çekme belgesi çıkartarak belgenin geçerli olduğu süre boyunca Motorlu Taşıtlar Vergisi vb. ödemelerden muaf oluyorlar. Çekme Belgesinin yaygınlaşmasıyla bu yöntemi kullanan araç sahiplerinin sayısı da artmıştır.
Kimi zaman ise sigorta şirketleri, kazaya karışan araba sahipleriyle irtibata geçerek, araba sahiplerine ödeme yapılmadan önce trafikten çekilmeleri talebinde bulunurlar. Çekme belgesinin alınmasıyla arabanın herhangi bir yere borçlu olmadığı ispatlandığından araç kazalı şekilde satılırken bir sorunla karşılaşılmaz. Çekme belgesini sigortaya ileten poliçe sahibi kazalı arabanın değerini sigorta şirketinden temin etme hakkına da sahiptir.