Çekme belgesi nedir, nasıl alınır? Çekme belgeli araç nasıl alınır, nasıl satılır? Çekme belgeli araç trafiğe yeniden nasıl çıkarılır? Çekme belgeli araç tekrar trafiğe çıkar mı, nasıl çıkar, nasıl sokulur?

Araç satış konusunda son yıllarda yapılan düzenlemeler neticesinde çekme belgesi adı verilen belge hayata geçirildi. Peki Çekme belgesi nedir, nasıl alınır? Çekme belgeli araç nasıl alınır, nasıl satılır? Çekme belgeli araç trafiğe yeniden nasıl çıkarılır? Çekme belgeli araç tekrar trafiğe çıkar mı, nasıl çıkar, nasıl sokulur? Tüm soruların yanıtı haberimizde...

23.05.2022-16:18 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-16:18) Çekme belgesi nedir, nasıl alınır? Çekme belgeli araç nasıl alınır, nasıl satılır? Çekme belgeli araç trafiğe yeniden nasıl çıkarılır? Çekme belgeli araç tekrar trafiğe çıkar mı, nasıl çıkar, nasıl sokulur?

Son yıllarda araç satışı konusunda devletin önemli düzenlemeleri oldu. Eskiden muayenesi sona eren araçlar satışa sunulurken yeni düzenlemelerle beraber artık bu durum ortadan kalktı. Bunun dışında kaza yapan veya kazasız araçlarını çekmek isteyen kişilerin çekme belgesi alması zorunlu hale getirildi. Çekme belgesini henüz işitmemiş olan insanlar internet üzerinden çeşitli soruların cevaplarını araştırmaya devam ediyor. Bu soruların başında ‘’Çekme belgesi nedir, nasıl alınır? Çekme belgeli araç nasıl alınır, nasıl satılır? Çekme belgeli araç trafiğe yeniden nasıl çıkarılır? Çekme belgeli araç tekrar trafiğe çıkar mı, nasıl çıkar, nasıl sokulur?’’ soruları yer alıyor.

Çekme belgesi nedir, nasıl alınır?

Araca ait kayıtlı olan bandrol, trafik cezası, haciz, rehin gibi tüm borçların ödenmesi ile beraber, plakaların trafiğe teslim edilmesi işlemine çekme belgesi adı verilir. Çekme belgesi olmayan araçlar kesinlikle trafiğe çıkamamaktadır. Araç talep edildiği süre boyunca çekme belgesi alabilir ve bu süreç zarfında araca hiçbir MTV işlemez. Bunun yanında araca haciz veya rehin konulamaz.

Çekme belgesi almak isteyen kişilerin araç plakaları ve ruhsatlarıyla beraber vergi dairesine gidere ‘’Borcu Yoktur’’ yazısı alması gerekiyor. Kişinin herhangi bir MTV veya trafik cezası olmaması durumunda borcunun olmadığına dair yazıyı alabiliyor. Bu işlemlerden sonra bölgedeki en yakın Şoförler ve Otomobilciler Odası’na giderek 2 adet ‘’Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu’’ nu alınması gerekiyor.

Çekme belgeli araç

Çekme belgeli araç trafiğe yeniden nasıl çıkarılır?

Çekme belgesini alan kişiler araçlarını yeniden trafiğe çıkarabilmek için herhangi bir trafik tescil şube veya bürosuna başvuru yapmalıdır. Buradaki işlemlerin ardından aracın tescil plakası tahsis edilip belge düzenlenir.

Çekme belgeli araç satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İşte o hususlardan bazıları:

Çekilen araçların çekildikleri döneme ait tüm borçları ödenmiş durumdadır. Ancak trafiğe tekrar tescilleneceği zaman trafiğe çıktığı dönemin MTV’si ödenmek mecburiyetindedir.

Çekme belgesi olan her aracın pert kaydı olmayabilir. Bazı sigorta şirketleri aracın pert kaydı olduğunu bilerek bildirmezler. Bunun öğrenebilmesi için muhakkak tramer bilgilerini kontrol edin.

Çekme belgesi olan araç 3 yaşını doldurmamışsa, aracın alındığı kişiden veya yerden muayene bilgilerini gösterir bir belge istemeniz gerekir. Aksi durumda araç hiç muayeneye girmemiş gibi işlem görür.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal