Toplu organizasyonların vazgeçilmez tatlarının başında milli yemişimiz çekirdek geliyor. Çekirdeğin içerisinde yüksek miktarda vitamin ve mineral bulunduğundan mükemmel bir şifa dostu kaynaktır. Çekirdek, sadece ticari amaçla değil, herkesin evinde fenomen atıştırmalık olarak da sıklıkla tercih edilen bir aperatiftir.
Uzmanlar, 'Helianthus Annuus' ismi olarak da bilinen çekirdek hakkında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Çekirdek içesinde bulundurduğu vitamin ve minerallerle ne kadar faydalı bir besin olarak tanımlansa da, aşırı tüketiminde birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Peki aşırı çekirdek tüketimin insan sağlığına ne gibi zararları vardır? İşte herkes tarafından merak edilen o sorunun yanıtı...
Uzmanlara göre; evlerimizden eksik etmediğimiz aşırı çekirdek tüketimi, alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle, alerjisi olan kişilerin çekirdek tüketirken çok dikkatli olması gerekir. Aşırı çekirdek tüketiminin insan vücudunda göstermiş olduğu alerjik belirtileri ise şunlardır: Ciltte aşırı kaşıntı, hapşırma, gözlerde kaşıntı, gastrit ve kusma... Aynı zamanda özellikle kadınların en büyük problemi olan sivilcelerin artışını da tetiklemektedir. Bu nedenle çekirdek tüketirken dikkatli olmanız gerekmektedir.
-Evimizden eksik etmediğimiz kavrulmuş ve tuzlanmış çekirdeği sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.
-Sofraların vazgeçilmezi olan salatalara, çekirdek eklendiğinde farklı bir tat katacaktır.
-Şifa dostu çekirdekleri, pilavların ya da pişmiş sebze yemeklerinin üstüne serpiştirebilirsiniz.
-Çekirdekler aynı zamanda çikolata, kek ve şekerleme yapımında da kullanılmaktadır.
Çekirdeğin zararlarından yukarıda bahsettik. Oldukça sevilen bu yemişin yararlarının zararlarından fazla olduğunu biliyor musunuz?
- Cildi gençleştirir.
- Ay çekirdeği beyin sağlığını geliştirir.
- Ay çekirdeği sağlıklı bir kalp için oldukça gereklidir.
- Ay çekirdeği kilo verilmesinde yardımcı olur.
- Kolesterol seviyelerinin dengede kalmasını sağlar.
- Hücrelerde meydana gelen hasarı önler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Cildin parlak bir görünüme sahip olmasını sağlar.
- Vücuda enerji verir.
- Diyabet hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.