Vazgeçilmez içeceğimiz çayın faydaları...
Her gün içtiğimiz bir gün içmesek, eksikliğini hissettiğimiz çayın faydalarını öğrendiğinizde çay içme sıklığınız değişebilir.
Günlük rutinimiz haline gelen çayı en fazla tüketen ülkelerden biriyiz.
Ülkemizde hemen hemen herkesin vazgeçilmez içecekleri arasında ilk sırada yer alan ve neredeyse bir kültür haline gelen çay, doğu karadeniz bölgesinde yetişmekte olan, çaygiller familyasındandır. kış aylarında yapraklarını dökmeyen, nemli ve yağış alan yerleri seven bir bitkidir. taze ya da kuru olarak kullanılabilir.
çay hem yaz aylarında hem de kış aylarında gün içerisinde sıklıkla tüketilmektedir. dünya da en çok çay üretimi gerçekleştiren ülkeler arasında türkiye 5 inci sırada yer almaktadır.
Çayın kolon kanserine faydaları: içeriğinde yer alan tf – 2 adını taşıyan polifenol kanser ile mücadelede etkinliği bilinen bir maddedir. çayın içeriğinde yer alan bu madde kanserli hücrelerin yok olmasına yardımcı olurken sağlıklı hücreler üzerinde herhangi bir olumsuzluğuna da rastlanmamıştır.
Çay antioksidan içerir: vücutta bir çok hastalığa davetiye çıkaran ve asıl sebebi olan serbest radikallere karşı çayın antioksidan içermesi genel anlamda sağlık açısından önemlidir. bu özelliği ile bir çok hastalığa yakalanma riskini azaltır.
Çay kalp krizi riskini azaltır: siyah çay tüketimi kalp sağlığını korur. hollanda'da yapılan bir araştırma sonucuna göre günde 2-3 bardak siyah çay tüketen kişilerin tüketmeyen kişilere göre %70 oranından kalp krizi daha az geçirdiklerini ortaya koymuştur. bunun yanında siyah çay tüketimi kanın pıhtılaşmasını engeller ve felç geçirme riskini azaltır.
Kemik sağlığını korur: düzenli olarak çay tüketimi kemik sağlığını korur. çayın bol miktarda içerdiği fitokimyasalların yardımıyla kemik sağlığını koruduğu düşünülmektedir.
Çay bağışıklık sistemini korur: bazı bilimsel çalışmalar kanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koymuştur. bunun yanında
bazı sağlık uzmanları çay içenlerin içmeyenlere göre daha sağlıklı kan yapısına sahip olduklarını savunmaktadırlar.
Çay kansere karşı korur: çayın aynı zamanda iyi bir antioksdian olduğunu yazmıştık. kanser hastalıklarının en önemli sebeplerinden bir tanesi serbest radikallerdir, antioksidanlar serbest radikallerin işlevlerini ortadan kaldırır ve kansere yakalanma riskini ortadan kaldırır.
Çay sindirim sistemine faydalıdır: çayın genelde sindirim sistemine zararlı olduğu düşünülür fakat sindirim sistemine asıl zarar veren çayla birlikte aşırı miktarda şeker tüketimidir ve aynı şekilde aşırı çay tüketimidir. halbuki az şekerli ve şekersiz çay tüketimi sindirim sistemi için ve özellikle bağırsak hareketleri için faydalıdır.
Çay kalori içermez: kalori içermeyen çay bu özelliği sayesinde kilo alma riski de taşımaz. çayın düzenli olarak tüketimi tam tersi sindirim sisteminin düzenli çalışmasına ve kilo verilmesine yardımcı olabilir. özellikle siyah çayın daha etkili olması için limon suyu ile tüketilmesi önerilmektedir.
Çay metabolizmayı güçlendirir: günde 3-4 bardak yeşil çay tüketiminin metabolizmayı hızlandırdığı düşünülmektedir. bazı sağlık uzmanları düzenli olarak yeşil çay tüketimi ve 10-14 dakikalık yürüyüşle ayda 6-7 kilo verilebileceğini savunmaktadırlar.