CAS Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi nedir, ne zaman kuruldu? TFF’nin başvuracağı CAS’ın görevleri neler?

Avusturya maçının sonrasında galibiyet sevincini ‘bozkurt’ işaretiyle yapan milli futbolcu Merih Demiral’a UEFA tarafından 2 maç men cezası verilmişti. TFF ve Merih Demiral’ın karara itiraz amacıyla CAS’a başvuracağı öğrenildi. Peki CAS Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi nedir, ne zaman kuruldu? TFF’nin başvuracağı CAS’ın görevleri neler? İşte detaylar…

05.07.2024-16:49 - (Son Güncelleme: 05.07.2024-16:49) CAS Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi nedir, ne zaman kuruldu? TFF’nin başvuracağı CAS’ın görevleri neler?

A Milli Takımımızın Avusturya galibiyeti sonrası sahada bozkurt sevinci yapan başarılı savunmacımız Merih Demiral, UEFA’nın skandal kararıyla 2 maç men cezasına çarptırılmıştı. Karara Türk taraftarlardan yoğun tepki gösterilirken Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve cezayı alan Merih Demiral’ın CAS’a başvuru yapacağı öğrenildi. Peki CAS Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi nedir, ne zaman kuruldu? TFF’nin başvuracağı CAS’ın görevleri neler?

CAS nedir?

CAS'ın açılımı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'dir. Spor hukuku ile ilgili anlaşmazlıkların çözümü için kurulan CAS (Court of Arbitration for Sport), merkezi İsviçre'nin Lozan kentinde bulunan uluslararası bir mahkemedir. Bunun yanı sıra ABD'nin New York ve Avustralya'nın Sidney şehirlerinde de ofisleri bulunmaktadır.

CAS, ilk olarak Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Juan Antonio Samaranch tarafından 1984 yılında, olimpiyatlar sırasında ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkları çözmek amacıyla kurulmuştur.

CAS Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi nedir, ne zaman kuruldu? TFF’nin başvuracağı CAS’ın görevleri neler?

CAS'ın görevleri nelerdir?

CAS'a başvuru hakkı, hem gerçek hem de tüzel kişiler için geçerlidir. Bu kapsamda, tüm sporcular, spor kulüpleri, ulusal veya uluslararası federasyonlar, ulusal olimpiyat komiteleri, spor etkinlikleri veya yarışmaları düzenleyen kuruluşlar ve sponsorlar, anlaşmazlık durumunda CAS'a başvurabilirler. Ancak Merih Demiral'ın cezasının 3 maçın altında olması gerekçesiyle CAS'ta ceza hakkında bir mahkeme görülmesi beklenmiyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal