Cari açık yokuş aşağı inmeye devam ediyor: Son 2 yılın en düşük seviyesi görüldü

Türkiye’nin cari açığı Mayıs ayında 25.2 milyar dolara inerek son 2 yılın en düşük seviyesine geldi. Bu durumda ülkemize yönelik artan kaynak girişi ve turizm gelirlerinin etkili olduğu ifade edildi.

13.07.2024-10:24 - (Son Güncelleme: 13.07.2024-10:24) Cari açık yokuş aşağı inmeye devam ediyor: Son 2 yılın en düşük seviyesi görüldü

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre cari açık Mayıs ayında da düşmeye devam ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, Mayıs ayında yıllık cari açık 25.2 milyar dolara gerileyerek son iki yılın en düşük seviyesine ulaştı. Bu rakam, Nisan ayında 31.7 milyar dolar düzeyindeydi. Çekirdek denge olarak bilinen altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise Mayıs ayında 3.3 milyar dolar fazla verdi. Verilere göre, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı Mayıs'ta 4.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 4.7 milyar dolar olurken, bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 3.9 milyar dolar olarak kaydedildi. Mayıs ayında resmi rezervlerde 17.6 milyar dolar net artış oldu. Ayrıca, net hata noksan tarafında Mayıs ayında beş aydır görülen çıkış ivmesi tersine döndü ve 4.5 milyar dolar fazlalık kaydedildi.

19 milyar dolarlık dış kaynak

Akşam’da yer alan habere göre; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık cari açığın Haziran 2022'den sonraki en düşük seviyesine indiğine dikkat çekerek, istikrar, güven ve dayanıklılığın arttığını belirtti. Şimşek, cari açığın milli gelire oranının ikinci çeyrekte yüzde 2.5'in altına gerilemesini beklediklerini ve yılın ilk beş ayında portföy girişinin 19.1 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Cari açık yokuş aşağı inmeye devam ediyor: Son 2 yılın en düşük seviyesi görüldü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise, 2024 yılı genelinde ihracattaki artış ve ithalattaki azalış eğiliminin devam etmesinin beklendiğini, dış ticaretin cari işlemler dengesine ve ekonomik büyümeye pozitif katkı yapacağını öngördüğünü belirtti. Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, bu yılın ilk beş ayında 3.8 milyar dolar olarak kaydedildi. Mayıs ayında Türkiye'ye 1 milyar 74 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi. Yatırımların 590 milyon doları yatırım sermayesi, 303 milyon doları borçlanma araçları, 189 milyon doları ise gayrimenkul satışı şeklinde gerçekleşti. En büyük yatırımcı ülke 229 milyon dolarlık yatırımla Norveç oldu.

Merkez Bankası rezervleri birikiyor

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, son 40 yılın en büyük rezerv artışına vurgu yaparak, "Rezerv biriktirmeye devam edeceğiz" dedi. Karahan, faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin temkinli bir yaklaşım benimsediklerini belirterek, bu yılın ötesinde enflasyon hedeflerini tutturmak istediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise, önümüzdeki dönemde mal ve hizmet gelirlerinin daha da artmasını ve cari açığın milli gelire oranının OVP beklentilerinden daha iyi bir performans göstererek yüzde 2.5 seviyesinin altında gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Cari işlemler açığının azalmaya ve rezervlerin güçlenmeye devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, Mayıs ayı itibarıyla yıllıklandırılmış cari açığın 2023 yılı Mayıs ayına göre 31.8 milyar dolar azaldığını belirtti. Ocak-Mayıs döneminde cari açıktaki iyileşmenin geçen senenin aynı dönemine göre 19.8 milyar dolar olduğunu ve iyileşmenin büyük ölçüde hizmet gelirlerindeki artıştan kaynaklandığını bildirdi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal