Çanakkale’de meydana gelen deprem: İstanbul’u tetikler mi? Deprem uzmanların yorumu!

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde depremler hissediliyor. Dün Kahramanmaraş’da 4,7 Çanakkale’den de 4.9 şiddetindeki deprem yaşandı. Marmara bölgesinin birçok yerinden hissedilen Çanakkale depremde panik yaşayan bir vatandaş 2 kattan atlayarak hayatını kaybetti. Uzman isimlerden Çanakkale depremi sonrası korkutan açıklamalar geldi. İşte detaylar…

05.03.2024-10:00 - (Son Güncelleme: 05.03.2024-17:56)

Dün Çanakkale merkezli yaşanan Deprem sonrası, Jeoloji ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "İstanbul çevresindeki her deprem artık beklenen büyük depremin öncüsü" şeklinde yorum yaparken,  Bilim insanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Bu aralık 6,8 ile 7,4 arasında bir depreme gebe" ifadelerine yer verdi.

Çanakkale depremi tedirgin oluşturdu!

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma ve 50 binden fazla kişinin hayatına mal olan depremler sonrası tüm Türkiye 'İstanbul depremi ne zaman olacak?" sorusunun cevabı arayışına girerken, Marmara'da önce Bursa Gemlik merkezli meydana gelen depremlerden sonra dün Çanakkale'de yaşanan deprem tedirginlik oluşturdu.

1 kişi panikle camdan atladı!

Dün akşam saat 21.38'de merkez üssü Çanakkale'nin Yenice ilçesi olan 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem başta; İstanbul, İzmir, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ gibi birçok ilde de hissedildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bir kişinin korku sebebiyle ikinci kattan atlayarak hayatını kaybettiğini açıkladı. 

İstanbul depremi öncüsü mü?

Çanakkale'de meydana gelen deprem İstanbul'u tetikler mi

Çanakkale depreminin ardından 'İstanbul depremini tetikler mi? İstanbul depreminin öncüsü mü?' soruları tekrar gündeme geldi. Bölgede son bir ayda ciddi anlamda sismik bir hareketlenme olduğuna dikkat çeken Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Hazırlıklı olmamız lazım. İstanbul çevresindeki her deprem artık beklenen büyük depremin öncüsü" diye konuştu.

‘‘İstanbul’u hırpalayacak!’’

Ersoy, Çanakkale depremiyle ilgili şu ifadelere yer verdi: ‘‘Depremin meydana geldiği yerin 1953'te kırılan Gönen fayı olduğunu anlıyoruz. Bu çevrede bir şeyler olabilir mi? Bunu çok net söyleyemeyiz ama esas daha kuzeydeki Marmara Denizi'nden 1509 yılından beri kırılmayıp İstanbul'u hırpalayacağı gözüken fayda, hem de güneydeki fayda enerji biriktiğini ve sağından solundan bir takım sesler çıktığını görüyoruz. Hazırlıklı olmamız lazım. İstanbul çevresindeki her deprem artık beklenen büyük depremin öncüsü. Küçük segmentler kırılıyor ve kırılacak büyük segmente yol açıyorlar. Bir hazırlık aşaması gibi düşünmeli. Yıkılacak büyük fayın önünü açıyor olabilir. Bu yüzden bu kırılmaları, daha büyük depremler için bir işaret olarak kabul etmemiz lazım. Marmara Denizi'nin içinde iki büyük fayımız var. İkisi de kırılabilir. İkisi de 500 yıldır suskun. Bu yüzden hazırlıklı olmamız lazım. Bu iki fay kırılacak. Bugün kırılmadıysa yarın kırılacaktır.’’

‘‘Bu alan depreme gebedir!’’

Çanakkale'de meydana gelen deprem İstanbul'u tetikler mi

Yaşanan depremler hakkında görüşlerini bildiren Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, "Yenice, Kalkım, Altınoluk arasında deprem boşluğu vardır" diyerek, Çanakkale’de gerçekleşen depremin burada biriken gerginliğin bir belirtisi olduğunu söyledi. Ercan, "Bu aralık M6,8 ile M7,4 arasında bir depreme gebedir" yorumu yaparak sosyal medya hesabında şu ifadelere yer verdi: "Bursa, M. Kemalpaşa, Ulubat, Manyas, Gönen üzerinden Yenice’ye sarkan Kuzey Anadolu Kırığının en güney kolu Edremit kırığıyla Akçay batısında birleşerek Bababurnu’na uzanmaktadır. Bu kırık üzerinde 1964 Manyas, 1964 Gönen, 1953 M7,2 depremleri olmuştur. Yenice, Kalkım, Altınoluk arasında deprem boşluğu vardır. Bugün Yenice-Karasu’da, 14 km’lik odakta M4,9’luk deprem burada biriken gerginliğin bir belirtisidir. Bu aralık M6,8 ile M7,4 arasında bir depreme gebedir."

Tüysüz: ‘‘İstanbul için bir tehlike oluşturmaz!’’

Çanakkale'de meydana gelen deprem İstanbul'u tetikler mi

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise meydana gelen depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağını belirterek, bölgede meydana gelen sarsıntıların deprem fırtınası olduğunu söyleyen Tüysüz sözlerini şöyle sürdürdü: "Uzunca bir süredir bölgede oluyor. Bunu bir deprem fırtınaları olarak adlandırmak yanlış olmaz. Deprem fırtınaları yıkıcı deprem üretmezler, küçük depremler oluşturmazlar. Bu bölgede yıkıcı deprem oluşturacak bir deprem fay olmadığını biliyoruz. Bölgede daha büyük, yıkıcı bir deprem olacağını düşünmüyorum. Artçılar yaşamak mümkün, deprem fırtınası şeklide ise 5 üzerine çıkan depremlerin oluşması muhtemeldir. Çanakkale bütün Türkiye gibi depreme hazır olmayan şehrimiz. Ancak 5 büyüklüğünde oluşabilecek bir depremin hasar vermesini beklemem. Sığ bir deprem olduğu için İstanbul'u geçin Edirne'ye kadar, güneyde İzmir'de hissedildi. 200 km bir çember içerisinde hissedildi. Bu depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağının da altını çizelim."

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal