Çanakkale Türküsü Sözleri

18 Mart Çanakkale Zaferi hakkında araştırılan konulardan biri de Çanakkale Türküsü oldu. Vatandaşlar ''Çanakkale Türküsü'nü kim yazdı?'' gibi sorulara cevap arıyor. Peki, Çanakkale Türküsü sözleri nedir? Çanakkale Türküsü hikayesi nedir?

17.03.2021-15:36 - (Son Güncelleme: 17.03.2021-15:36) Çanakkale Türküsü Sözleri

Çanakkale Türküsü sözleri 18 Mart Çanakkale Zaferi dolayısıyla en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. Bununla birlikte türkünün hikayesi de vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Peki, Çanakkale Türküsü sözleri nedir? Çanakkale Türküsü hikayesi nedir? Çanakkale Türküsü'nü kim yazdı?

ÇANAKKALE ZAFERİ NEDİR?

1.Dünya Savaşı sırasında İtilaf devletleri Büyük Britanya ve Fransa, İstanbul Boğazı'nı ele geçirmeyi planladı. Osmanlı'nın zayıf durumundan faydalanmak için sömürüleri altında bulunan ülkelerden de asker toplayan İngilizler ve Fransızlar saldırılara başladı.

Gelibolu Yarımadası'nda başlayan Çanakkale Savaşı’nda Türkler ve itilaf devletlerinin askerleri karşı karşıya geldi. Uzun süren muharebenin ardından düşman ülkeler kazanacaklarını düşünerek en önemli donanmalarını Çanakkale'ye doğru harekete geçirdi.

Ancak 18 Mart 1915'te Nusret Mayın Gemisi ile denize mayın döşendi ve düşman donanmaları büyük kayıplar yaşadı. Daha sonra karada yapılan savaşta Osmanlı ordusu büyük bir başarıya imza attı ve düşman ordularını geri püskürttü. Bununla birlikte 18 Mart tarihe Çanakkale Zaferi olarak geçti.

ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ SÖZLERİ NASIL?

Gelibolu'da savaşan Türk askerlerine ithaf edilen Çanakkale Türküsü, şair İhsan Ozanoğlu tarafından yazıldı. Türkünün sözleri ise şu şekilde:

''Çanakkale İçinde Aynalı Çarsı,

Ana Ben Gidiyom Düşmana Karşı.

Of Gençliğim Eyvah.

Çanakkale İçinde Bir Uzun Selvi,

Kimimiz Nişanlı Kimimiz Evli.

Of Gençliğim Eyvah.


Çanakkale Üstünü Duman Bürüdü,

On Üçüncü Fırka Yürüdü.

Of Gençliğim Eyvah.

Çanakkale İçinde Bir Dolu Testi,

Analar Babalar Mektubu Kesti.

Of Gençliğim Eyvah.''

ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ HİKAYESİ NEDİR?

18 Mart Çanakkale Zaferi için yazılan Çanakkale Türküsü, savaşta bulunan bir Türk askerinin annesine yazdığı mektuptan ilham alınarak yazıldı. Bahsi geçen mektup ''Çanakkale Şanlı Tarihine Bir Bakış'' kitabının yazarı olan Emrullah Nutku’nun kardeşi Seyfullah'a aittir. Seyfullah, 19 Eylül 1914’te annesine şu sözleri yazdı:

''Sevgili Anneciğim,

İki yıldır ayrı yaşadığımız bu hayat artık bitiyor. Sana ve aileme kavuşacağım için çok mutluyum.

Okulumuz artık hastane olacağı için bizi İstanbul'daki okullara göndereceklermiş. Öğretmenlerimizin büyük kısmı da askere gidiyor, üst dönemlerdeki ağabeylerimiz ise gönüllü olarak askere gideceklermiş. Türkçe öğretmenimiz bugün sınıfa geldi ancak çok durmadı, o da bize veda etti. Giderken bize vakti geldiğinde vatana yapılan hizmetin okulda verilen hizmetten daha kutsal olduğunu söyledi.

Kısa zaman önce sokaklardan askerler geçmeye başladı. ''Çanakkale içinde Aynalı Çarşı, Anne ben gidiyom düşmana karşı'' türküsünü söyleyerek yürüyorlar. Kimileri at sırtında kimileri develerle yol alıyorlar. Top arabaları ve mekkareler de onlara eşlik ediyor. Savaş çıkacağını söylediler. İngiliz ve Fransız gemilerinin boğazda dolaştığını duyduk. Gemiler buraları vuracakmış, ancak yakında İstanbul'a gideceğimiz için ben bunları göremeyeceğim. Oysa görmek isterdim. Sonunda size kavuşacağımı biliyorum.

Babamın ve siz anneciğimin ellerinden öperim, kardeşlerime selam ederim.

Oğlunuz Seyfullah.''

YORUM YAZ..
Modal