Çanakkale deyince aklımıza ilk gelen şehitlikler oluyor. Çanakkale ruhunu en iyi anlatan yerlerin başında ise Gelibolu'daki sembolik şehitlikler geliyor.
Çanakkale Şehitler Abidesi, bir ulusun birlik ve beraberlik ruhunu ve kahramanlık destanını simgeliyor. Abidenin hemen karşısında bulunan alanda, sembolik şehitlikler de yer alıyor. Çanakkale Destanı'na layık bir şehitlik yapılması için 2005 senesinde çalışmalar başladı. Abidenin restorasyonuyla beraber Türk Bahçesi oluşturuldu. Burada yapılan simgesel şehitlik, 18 Mart 2007'de gerçekleşen törenle açıldı.
Eğitimini yarıda bırakanlar, ailesini arkasında bırakanlar. Vatan uğruna şehit oldular, o şehitler anısına 1650 mezar bulunuyor. 59 bin 400 şehidin künyesi 8 milimetrelik camların üzerine tek tek kazındı. Her birinin fonu bayrakla bezendi.
‘ÇANAKKALE ZAFERİ'Nİ ANLATMAK İÇİN MİTLERE İHTİYACIMIZ YOK’
Restorasyonla birlikte Abide ve Türk Bahçesi'ne yeni yollarla ulaşım kolaylaştı. Bölgeye yıllık ziyaretçi sayısı, 100 binlerden 3 milyonun üzerine çıktı.
18 Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Dr. Barış Borlat, Çanakkale Zaferi'ni anlatmak için bizim mitlere, anlamı olmayan şeylere ihtiyacımız yok. Cephenin sadece kendi içerisindeki gerçekliğine bakılsa bile bu zaferin ne kadar büyük olduğu görülecektir' dedi.
HER BİRİ ‘ÇANAKKALE RUHU’NU ANLATIYOR
Zaferin sırrı aslında mezar taşlarında gizli. Memleketin dört bir yanından vatan savunmasına gelen askerler Çanakkale'de yatıyor. Aralarında 14-15 yaşında olanlar bile var. Onların isimlerini yad eden Türk Şehitliği, Abide'yi tamamlayan görkemli bir eser konumunda.
Sadece Abide'deki Yaralı Asker Anıtı, Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtı ve Türk bahçesi değil, tarihi alanda toplam 55 Türk şehitliği ve anıtı var. Her biri ‘Çanakkale Ruhu’nu anlatıyor.
TÜRK MİLLETİNİN VATANI İÇİN NASIL MÜCADELE EDECEĞİNİ DUYURUYOR
Tarihi alandaki yadigarlar, Çanakkale'nin niye geçilmez olduğunu, gerektiğinde Türk milletinin vatanı için nasıl mücadele edeceğini tüm dünyaya duyurmaya devam ediyor.