Çanakkale 57. Alay hikayesi nedir? 57. Alay şehitliği nerede? 57. Alay komutanı ve hikayesi

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin en önemli sembollerinden biri olarak kabul edilen 57. Alay ile ilgili hikaye çok sayıda vatandaş tarafından merak ediliyor. Bir destan yazan diye de bilinen 57. Piyade Alayı hikayesi bugün çok fazla kişi tarafında sorgulanmaya başlandı. Peki, Çanakkale 57. Alay hikayesi nedir? 57. Alay şehitliği nerede? İşte, 57. Alay komutanı ve hikayesi..

18.03.2022-12:49 - (Son Güncelleme: 18.03.2022-12:50) Çanakkale  57. Alay hikayesi nedir? 57. Alay şehitliği nerede? 57. Alay komutanı ve hikayesi

Türkiye tarihinin en önemli savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı'ndan alınan üstün galibiyet 18 Mart günü Çanakkale Zaferi olarak kutlanır. Büyük bir gurur ve coşkuyla kutlanan Çanakkale Zaferi'nde şanlı Türk ordusunun ülkeyi ele geçirmek isteyen düşmanı boğazın sularına gömdüğü anlamlı günde savaşın kahramanlarını yad ediliyor. 

Çanakkale 57. Alay hikayesi nedir?

18 Mart gününün en çok merak edilen konularından biri olan Çanakkale 57. Alay hikayesi ise her yıl olduğu gibi bu yılda yanıtı çok aranan sorular arasında yer aldı. Arama motorlarında merak konusu olup sıkça araştırılan “57. Alay Çanakkale hikayesi nedir? Kullanıcılar Çanakkale 57. Alay hikayesi nedir? şeklinde sorular sorarken bizde 57. Alay komutanı ve hikayesini haberimizde derledik.

Çanakkale 57. Alay hikayesi nedir?

Fransa ile İngiltere'nin, İstanbul’u işgal ettikten sonra boğazları geçerek Osmanlı’yı savaştan dışarda tutmayı hedefliyordu. Fakat, İstanbul’u ele geçirmekte başarılı olamayan düşmanlar farklı bir plan yaptılar ve Gelibolu yarımadasına çıkmaya karar verdiler. Boğazın kıyısında olan Osmanlı ordusunu temizleyerek yurda girmeyi düşüne düşman kuvvetleri Saroz Körfezi'ne doğru ilerlemeye başladılar. 

Düşan kuvvetleri buradan ilerledikleri sırada Bigalı köyündeki 19. Tümen Komutanı, Yarbay Mustafa Kemal'i hesaba katmadılar. Ordudan farklı görüşe sahip olarak bildikleri Mustafa Kemal’in düşmanı Arıbunu konumundan çıkaracağını hesapladılar. 

Çanakkale 57. Alay hikayesi nedir?

25 Nisan tarihinde Bigalı köyünde konuşlanan 19. Tümen karargahında peş peşe top ve gemi sesleri duyuldu. Mustafa Kemal, işgal edilme planına karşılık yaptığı planda haklı çıktı ve düşman kuvvetlerinin istediği bölgeden girdiklerini gördü. Derhal durumu üslerine bildiren Mustafa Kemal bir tabur askerle düşmanı karşılamaya gitti. Düşmanın çok kalabalık olması Mustafa Kemal'i durdurmamalıydı. Milletin istikbali için düşmana karşı verilen emire karşılık kendi sorumluluğunu öne çıkardı be emir almadan 57. alayın hepsine düşmana karşı harekat emrini verdi.

Sabaha karşı Mustafa Kemal, silah arkadaşlarıyla Conkbayırı’na kadar ilerlemişti. O sırada düşman kıyılarda çok az olan Türk askerini ezmiş ve kıyıya çıkmayı başarmıştı. Bölgeye yukardan hakim olan 261 rakımlı tepeye ulaşan düşmanı gören askerler de oldukları yerden kaçmaya başlamışlardı.

Kaçan askerleri fark eden Mustafa Kemal kaçan askerlere 'düşmandan kaçılmaz, cephanemiz yoksa süngümüz var' diyerek hepsini yere yatırdı.. Askerlerin yere yattığını gören düşman kuvvetleri de yere yatınca Mustafa Kemal, 57. Alay ile birlikte Conkbayırı’na yetişti.  

Düşmanın yere yatmasını fırsat bilerek zaman kazanan 57.Alay askerlerine emir veren Mustafa Kemal'den aldıkları 'Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum' dedi. Büyük risk alarak 19. Tümen’in tamamını da isteyen Kemal paşa böylelikle 27. Alay'ın da desteğiyle düşmana karşı saldırı başlattı. 

Çanakkale 57. Alay hikayesi nedir?

57. Alay şehitliği nerede?

Türk tarihinin en şanlı birliğinin başında gelen Yarbay Hüseyin Avni Bey komutasındaki 57 Alay şehitliği Bomba Sırtı’nın güney ucunda bulunur. Çataldere Vadisi içinde kalan şehitlikte yatan askerler ise ilk çıkarma gününde Arıbunu Cephesi’nde doğru ilerlemesini bırakmayan ve bütün Anzak askerlerini geri püskürterek yurda sokmayan Türk kuvvetleridir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal