Çamaşır ipine asıp kurutuyorlar: Fiyatını duyan şaşkına dönüyor

Adana’da, dalında atıl hale gelen limonlar mahallenin geçim kaynağı oldu. Mahalle sakinleri tarafından kurutulup çamaşır gibi asılan limonlar hem köylüye gelir sağlıyor hem de ekonomiye kazandırıyor. Bahçede 3 TL’ye düşen limonun, kurutulmuş kabuğunun fiyatı ise duyanları şaşkına çeviriyor.

09.03.2023-12:14 - (Son Güncelleme: 03.05.2023-16:05) Çamaşır ipine asıp kurutuyorlar: Fiyatını duyan şaşkına dönüyor

Kozan’a bağlı Konak Mahallesi’nde narenciye kabukları iplerde kurutularak ekonomiye kazandırılıyor. Bu sene dalında 7 liradan alıcı bulan ve 3 liraya düşen limon, portakal ve turunç ürünleri kabukları kurutulup ekonomik kazanç sağlıyor

Dalında düşmüş veya kalan narenciye ürünlerini kurutan mahalleli 3 ay boyunca zorlu çalışarak, imce usulü olarak hazırlanan limon kabukları çamaşır iplerinde kurutuyor. İlaç, aroma, koku ve boya sanayisinde kullanılan kabuklar, mahalle sakinlerinin geçim kaynağı oldu.

Mahalleli sakinleri Ege Bölgesi’nde yollanan kabuklar için bölgeye fabrika kurulup daha fazla istihdam sağlanmasını istediklerini kaydetti.

Kilosu 18 liradan satılıyor

"Kurusu 18 TL'den satılıyor"

10 yıldır emekli maaşlarına ek gelir olarak limon kabuğu kuruttuklarını belirten Nevzat Yaşar(68), "Ağaçta kalan limonları soyuyoruz. Dalında 7 TL idi, kurusu 18 TL'den satılıyor. Çok zor emeği çok. Bütün köy bu işi yapıyor. Dalında kalacağına ekonomiye kazandırılıyor" ifadelerini kaydetti.

İlaç, parfüm, aroma verici...

Mahalle sakinlerinden Ahmet Yiğenoğlu da Ege Bölgesi’nde sanayiciler tarafından ilaç, parfüm, aroma verici amacıyla kabukların alındığını belirterek, bu ürünün işleneceği fabrikaların Akdeniz’e kurulmasını istediklerini ifade etti.

"1 tondan 100 kilogram kuru kabuk elde ediyoruz"

Limonun 7 TL'den 3 TL'ye kadar düştüğünü aktaran Yiğenoğlu, "Kabuğunu soyuyoruz, her alanda kullanılıyor. Şu an kabuğu 18-20 TL arasından satılıyor. Narenciye bölgesindeyiz, bölgede fabrikası olsa daha güzel olur. 1 tondan 100 kilogram kuru kabuk elde ediyoruz" dedi.

Karı koca olarak çalışan Güven ve Emine Mallı çifti ise, zorlu bir mesai olduğuna değinerek yapılan işin tüm mahallenin ek geliri olduğunu kaydetti.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal