Çalışmalar karşılığını bulmaya devam ediyor: Türkiye ihracat liginde tarihi zirveyi gördü

Türkiye, 2023 yılında 256 milyar dolarlık ihracat yaparak küresel mal ihracatından payını yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından aldığı payını ise yüzde 1.3’e çıkararak tarihi rekorunu kırdı.

12.04.2024-10:31 - (Son Güncelleme: 12.04.2024-17:26)

Ekonomi politikalarındaki normalleşme ve sıkılaştırma politikalarıyla beraber ihracat alanında da dengeli bir politika izleyen Türkiye, 2023 yılında 256 milyar dolarlık ihracat yaparak küresel mal ihracatından payını yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından aldığı payını ise yüzde 1.3’e çıkararak tarihi rekorunu kırdı.

Türkiye ihracat liginde tarihi zirveyi gördü

Sabah’ta yer alan habere göre; Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, küresel ekonomideki zorlu koşullara rağmen Türkiye'nin mal ve hizmet ihracatındaki payı çifte rekor kırdı. Geçtiğimiz yıl, Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, küresel mal ihracatı yüzde 5 azalarak 23.8 trilyon dolara gerilerken, Türkiye'nin mal ihracatı yüzde 1 artarak 256 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu artışla birlikte Türkiye'nin küresel ihracattaki payı 2022'ye kıyasla 2023'te 0.06 puan artarak yüzde 1.08'e yükseldi ve tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.

Çalışmalar karşılığını bulmaya devam ediyor: Türkiye ihracat liginde tarihi zirveyi gördü

Bölgeden bölgeye farklılıklar var

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasında, küresel mal ihracatında bölgesel farklılaşmaya dikkat çekildi. Avrupa'da ithalat talebinin keskin bir şekilde düştüğü, Kuzey Amerika'da azaldığı, Asya'da ise yatay seyrettiği, enerji ihracatçısı ekonomilerde ise mal ihracatının arttığı ifade edildi.

Açıklamada, mal ticaret hacminin 2022'de yüzde 3 arttığı, ancak 2023'te yüzde 1.2 gerilediği belirtildi. DTÖ tarafından küresel ticaret hacminin 2024'te yüzde 2.6, 2025'te ise yüzde 3.3 artması beklenirken, bölgesel çatışmalar, jeopolitik gerilimler ve politik belirsizliklerin tahminler üzerinde önemli aşağı yönlü riskler oluşturduğu vurgulandı.

Rekabet odaklı üretim sonuç verdi

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, küresel hizmet ihracatı geçen yıl yüzde 9 artarak 7.8 trilyon dolara yükseldi. Türkiye'nin hizmet ihracatı ise 100.8 milyar dolar olarak gerçekleşti ve küresel ihracattan aldığı pay yüzde 1.3'e ulaşarak rekor seviyeye çıktı.

Bakanlık, katma değer, inovasyon ve rekabetçilik odaklı üretim ve ihracat stratejileriyle Türkiye'nin küresel ticaretteki yerini güçlendirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Küresel tedarik zincirindeki konumlarını güçlendirmeyi ve küresel ticaret eğilimlerini en iyi şekilde değerlendirerek kazanımlarını artırmayı hedeflediklerini vurguladı.

BAE ve KKTC ticaret hacmi genişletilecek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed Al Zeyoudi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ile telefonda görüştüklerini duyurdu. Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri değerlendirdiklerini belirterek, "BAE ile ticaret, yatırımlar, enerji ve turizm gibi pek çok alanda geniş bir yelpazeye sahip olan ekonomik ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Bolat, Amcaoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmede de iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik fırsatları değerlendirdiklerine vurgu yaptı.

YORUM YAZ..
Modal