Adıyaman Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Resul KURT ile Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız tarafından hazırlanan "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi," Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu.
Sunulan "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" kapsamında öne çıkan önemli düzenlemeler açıklandı. Açıklamada ‘Kısa Çalışma Gerekçelerine’ genel salgın eklendi. Diğer düzenleme ise ‘Asgari Prim Gün Sayısında İndirim’ oldu. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı, 600 günden 450 güne düşürülecek. Bu değişiklik, işsizlik sigortası kapsamındaki hakların daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayacak.
Sigortalının kısa çalışma ödeneği hakkı kazanabilmesi için açıklamada bulunan yetkililer, “Çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekecek.” dedi.
Ödenek hakkında detay veren Kurt, “Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak sigortalının kendisine ödenecek. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak. Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak; nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemeyecek veya başkasına devir ve temlik edilemeyecek. Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içerisindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden düşürülecek. Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte sigortalıdan tahsil edilecek, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri tahsil edilmeyecek. Uygulama, kısa çalışma başlama tarihi, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce olanlar hakkında da geçerli olacak. Kısa çalışma ödeneğine ilişkin hükümler 1 Mart'ta yürürlüğe girecek.” dedi.
Bu kapsamda alınan kararlar arasında kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamını desteklemek için verilen teşviklerin süresinin uzatılması ve Asgari Ücret desteğinin artırılması gibi önemli düzenlemeler yer alıyor. ‘İlave İstihdam Teşviki Süresi’ uzatılacak ve ilave istihdamın sağlanması ve belirli gruplardaki işsizlerin istihdamının desteklenmesi amacıyla verilen teşvik, 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edecek. Ayrıca, uygulamanın 31 Aralık 2026'ya kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilecek.
İşverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürerek istihdamın arttırılması ve kayıtlı istihdamın korunması amacıyla 2016 yılından bu yana uygulanan asgari ücret desteği, 2024 yılında aylık 700 lira olarak uygulanacak. Böylece, asgari ücret desteği 500 liradan 700 liraya yükseltilmiş olacak.