Maaşı fazla olan veya birden çok işte çalışanların sigorta primleri, kanunla sınırlandırılan prime esas kazancın üst limitini geçebiliyor. Ancak kişi adına verilen primlerin toplamının prim üst sınırını geçip geçmediğini ödeme zamanlarında tespiti yapılamıyor. Genellikle kişi için senelerce tavanı geçen ödemeler gerçekleşiyor ve verilen miktarlar SGK’nın kasasında duruyor.
GERİ İSTEME HAKKI MEVCUT
Sigortalıların pek çok işyerinde çalışması sebebi ile verilen primleri, prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı geçerse, kişinin fazla ödenen bu parayı geri isteme hakkı oluyor. SGK da aldığı uzun vadeli sigorta primlerinin, yaşlılık aylığı bağlayamadığı kısmını geri veriyor. Tavanı geçen kısmın tamamı yalnızca sigortalı çalışana ödenebiliyor. İşveren hissesi ödenmiyor.
İADE İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?
Fazladan verilen primin iadesi için SGK’ya başvuru şartı gerekiyor. Başvuruda bulunmayanların primi geri verilmiyor. Sigortalı SGK İl Müdürlüğü’ne veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne bir dilekçe ile başvuruarak fazladan verilen bedel için iade talep edebilir. SGK istek üzerine fazla yapılan ödeme olup olmadığını bakarak, işveren tarafından böyle bir paranın yatırılıp yatırılmadığını kontrol ediyor. Yatırılmadıysa istek reddediliyor. Yatırıldığının tespiti durumunda, tutar talep tarihini takip eden ay içinde bir kerede veriliyor. Geri ödenen primler için ayrıca gecikme cezası ve gecikme zammıyla faiz verilmiyor.
Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.