Sosyal medyanın kullanım amaçları kişilere sorulduğunda genelde; yakın çevre, arkadaş ve aile ile iletişim halinde kalmak gibi cevaplar alırız. Ama bu durum sahte dijital kimlikler oluşturup insanların yaşamını olumsuz etkilemektedir. İnstagram’ın en zararlı yanlarından biri kişilerin olmak istedikleri kişi ile içinde bulundukları konumla arasında olan uçurumdur. Kişiler bu uçurumu kapatmak için kendini olmadığı biri gibi göstermeye çalışır. Bu durum gerçeklerle yüzleşmeden kaçınmak ya da gerçekleri bir türlü kabullenememek ve başka hayatlara özenti gibi sorunlar meydana getirir.
İnsan psikolojisinin temel yapı taşlarından biri beğenilmek ve onaylanmaktır. İnsan psikolojisinde büyük bir önem teşkil eden beğenilmek söz konusu Instagram’da kendini fazlaca göstermektedir. Kişiler beğeni almak için adeta yarış içerisindeler. Peki bu durum insan sağlığını ne denli etkilemekte? Dünyanın en popüler sosyal medya uygulaması Instagram beğeni ve takipçi sayılarını kaldırarak sosyal medya bağımlılığını engellemeye çalışıyor. Bu durum kullanıcılar arasındaki rekabeti de engelliyor. İnsanların hayatlarını sosyal medyaya bu denli bağlı hale getirmesi birçok zararı olabilir, bunun aksine insanların sosyal medyayı daha yararlı bir biçimde kullanmaları gerekiyor.
Sosyal medya uygulaması Instagram, beğeni ve takipçi sayılarını kaldırarak sosyal medya bağımlılığının önüne geçmeyi amaçlıyor. Facebook’un 2012 senesinde satın alarak bünyesine kattığı Instagram, İrlanda, İtalya, Japonya, Avustralya ve Brezilya’da beğeni sayılarının görülmediği bir versiyonu 2019 Mayıs ayında çıkartmıştı. Türkiye’ye gelmesi de muhtemeldir. Çıkarılan yeni versiyonun sebebi ise sosyal medya bağımlılığının giderek artmasıdır. Instagram’ın getirdiği güncellemede takipçi ve beğeni sayılarını sadece kullanıcıların kendisinin görebilmesi, bir başka kullanıcının takipçi ve beğeni sayılarını göremediği, bu durumda kişilerin birbirleriyle kıyasıya girdiği rekabeti engelleyecektir.
Sosyal medyada insanlar birbirlerinin beğeni ve takipçi sayılarına bakarak bir rekabet içerisine giriyor, gönderileri beğenildikçe mutlu oluyorlar, profilleri takipçi kazandıkça kendilerini tamamen sosyal medyanın içerisine gömüyorlar. İnsanların hayatlarını sosyal medyaya indirgemeleri çok zararlı bir durum, bunun aksine insanların sosyal medyayı daha yararlı bir biçimde kullanmaları gerekiyor.