BYD yatırımı sektörü dinç tutacak: ‘Devamı da gelebilir’

OSD Başkanı Cengiz Eroldu, geçen hafta yapılan anlaşma ile Türkiye pazarına giriş yapan BYD imzasının sektörde sadece bir başlangıç olduğunu söyledi. Eroldu, “Rekabet bütün markaları dinç tutar. Gelecek teknoloji transferi de çok önemli. Sektöre yapılan her 1 dolarlık yatırım ekonomiye 3 dolarlık katlı sağlıyor” sözlerine yer verdi.

15.07.2024-09:42 - (Son Güncelleme: 15.07.2024-09:42) BYD yatırımı sektörü dinç tutacak: ‘Devamı da gelebilir’

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, Çinli markaların Türkiye pazarında önemli değişiklikler yarattığını ve yerli üretim yapılmadıkça yaptırımların artırılması gerektiğini vurguladı. Eroldu, BYD’nin Türkiye’ye yaptığı yatırımı değerlendirirken, rekabetin pazardaki tüm oyunculara canlılık getireceğini ve teknolojik gelişmeleri hızlandıracağını belirtti. Eroldu, "BYD'nin Türkiye’ye gelişi, sektördeki diğer oyuncular için de olumlu bir gelişme. Rekabet, tüm firmaları dinç tutacak ve Çin’den ülkemize teknoloji transferi sağlayacak," dedi. 

Ayrıca, hükümetin uyguladığı vergilerin doğru olduğunu ifade eden Eroldu, "Otomotiv sektörüne yapılan her 1 liralık yatırım, ülke ekonomisine 3 katı katkı sağlıyor," şeklinde konuştu.

BYD yatırımı sektörü dinç tutacak: ‘Devamı da gelebilir’

Yerli üreticiler son yılların en düşük seviyesinde

Akşam’da yer alan habere göre; Pazarda yerli markaların satışlarındaki düşüşe değinen Eroldu, "İlk 6 ayda büyüme göremedik. Ancak devam eden yatırımlarımızın sonuçlarını almaya başladığımızda, bu rakamların tekrar pozitife döneceğini umuyoruz. Yerli üreticiler olarak pazar payımız yüzde 32 ile son yılların en düşük seviyesine indi. Bu durum, dış ticaret açığında da olumsuz etkiler yaratıyor," dedi.

Üretim azalsa da pazarda artış var

Otomotiv Sanayii Derneği, 2024 yılının ilk 6 aylık verilerini de açıkladı. Buna göre, toplam üretim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 707 bin 67 adet oldu. Otomobil üretimi ise 460 bin 743 adetle geçen yıla paralel bir seyir izledi.

OSD 50. yılını kutluyor

1974 yılında kurulan Otomotiv Sanayii Derneği, bu yıl 50. yaşını kutluyor. Türk otomotiv sanayisinin köklerinin 1940'lara dayandığını belirten OSD Başkanı Cengiz Eroldu, "Montaj sanayi olarak başladığımız bu yolculuk, büyük bir azim ve iş birliğiyle bugün 2 milyon adetlik kapasiteye ulaştı. Son 10 yılda 248 milyar dolar ihracat ve 65 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla ülke ihracatının yüzde 16'sını gerçekleştirdik. Bugün, 60 bini doğrudan olmak üzere toplamda 550 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz. Yine son 10 yılda 11 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Dünyada 13., Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise 4. büyük otomotiv üreticisi konumundayız," diye konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal