Tatil sezonunun açılmasıyla turizm bölgelerinde büyük bir hareketlilik başladı. Bu bölgelerde artan hizmet talebi, yüksek maaş teklifleriyle İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerdeki hizmet sektörü çalışanlarını kendine çekti. Ege ve Akdeniz'de yaz boyunca çalışarak yüksek maaş almayı ve para biriktirmeyi hedefleyen aşçı, garson ve komiler, kış aylarında yeniden büyük şehirlere dönerek buralarda iş buluyorlar. Ancak bu göç, büyükşehirlerdeki işletmeciler için büyük bir sorun haline geldi.
Personel bulma sorunu
Gastronomi Şefler Federasyonu Başkanı Salih Güney, turizm sezonu öncesinde İstanbul'da hizmet sektöründe çalışan yaklaşık 2 milyon aşçı, garson ve şefin 1 milyonunun turizm bölgelerine mevsimlik göç ettiğini belirtti. Sultanahmet'te bir restoranın şefliğini yapan Güney, tecrübeli eleman bulmanın giderek zorlaştığını ifade etti. Büyük göç nedeniyle İstanbul'da personel açığının had safhaya ulaştığını vurgulayan Güney, "Şu anda kalifiye eleman bulmak samanlıkta iğne aramaya benziyor. Sektör çok geniş. Otel şefleri, garsonlar, otel müdürleri, komiler, bulaşıkçılar kısacası hizmet sektörü ile ilgili tüm kesimler bulunuyor. İstanbul'da son dönemde çok sayıda garson aranıyor ilanları görüyoruz" dedi.
Mağduriyetler artıyor
Uka Life Gastronomi Danışmanlık CEO'su Uğur Karabayır, mevsimlik göçün sadece işletmeleri değil, aynı zamanda yüksek maaş vaadiyle turizm bölgelerine giden personeli de mağdur ettiğini belirtti. Karabayır, "Yaz sezonunun açılması ile birlikte kalifiye personel sıkıntıları yaşanıyor. 30 bin TL maaşla çalışan garson, 60-70 bin TL maaş, kalacak yer gibi cazip tekliflerle turizm beldesine gidiyor. Ancak vaat edilen ücretlerin verilmemesi ve kalacak yerlerin insani şartlar altında olmaması onları mağdur ediyor. Birçoğunun söylendiği gibi SGK'sı da tam yatmıyor" diye konuştu.
İş ilanlarında patlama
Tatil beldelerine yönelik bu göç, büyük şehirlerdeki iş ilanlarında büyük bir artışa neden oldu. İstanbul'da aşçı, garson ve komi ilanları adeta patladı. Dönerciye 45 bin TL maaş, SGK ve yemek ile garson arayan da var, tepsi taşımayı bilmesi yeterli, 25 bin TL maaş teklifi yapan da var. İşletmeler, yüksek maaş tekliflerine rağmen çalışacak eleman bulmakta zorlanıyor.
Bu büyük göç, turizm sezonunda hem işletmeler hem de personel için çeşitli zorluklar ve mağduriyetler doğururken, turizm sektörünün hareketliliği ve cazibesi de her geçen gün artıyor.