İstanbul büyükçekmece gölü'nde suların çekilmesi ile 1500 senelik hat ortaya çıktı.
Büyükçekmece gölü etrafında altı sene önce kazı çalışması yapan bilim insanlarının 1500 sene önce doğu roma imparatoru justinianus, aracılığıyla yaptırıldığını tespit edilen barajın set hattı, suyun çekilmesiyle gün yüzüne çıktı. doç. dr. şengül aydıngün başkanlığında olan grubun bölge tarihine oldukça kritik ışık tutan keşfiyle alakalı uluslararası alanda olan yayınlarında, ilk çağ coğrafya uzmanlarının büyükçekmece'nin (athyra) olan antik isminin kuzeyden marmara denizi'ne akan bir nehir olan athyra'dan aldığın altını çizmişti. bilimsel yayınlarda yer alan bilgilere göre, o zamanlarda başkente bağlı küçük bir kasaba olan athyra halkı, altıncı yüzyılda yaşanan büyük kuraklıktan etkilenince, ayasofya’yı da inşa ettiren imparator justinianus'tan bir baraj yapılmasını talep etti.
Altıncı yüzyılın kritik bir tarihçisi procopius’un, 'yapılar’ adını verdiği kitapta da athura nehri’nin önüne bir set kurarak baraj oluştuğuyla ilgili bilgiler aktardığı belirtildi. yayınlarda, bilim insanlarının, iki kilometreden uzun, çakıl, kum ve kireç harcıyla inşa edilmiş iki metre yüksekliğine sahip setin antik baraj setinin olduğunu belirlediğinin altını çizmişti.
Bilim insanlarından oluşan topluluk, bölge tarihi ile 1500 sene önce inşa edilen barajın set hattıyla alakalı altı sene önce yaptığı kapsamlı araştırma soncunda baraj inşasıyla alakalı kayıtların yanında arkeolojik eserler, mimari kalıntılar, seramikler, sikke ve mezar stelleri benzeri başka yüzey bulgularına rastlanmıştı. bunun yanında sualtı faaliyetleriyle yan taramalı sonar, jeomorfolojik ile paleoklimatolojik faaliyetler gerçekleştirirken bölgenin altıncı yüzyılda bugün bol miktarda tatlı su kaynakları olması rağmen ciddi oranda kuraklık yaşandığı onaylanmıştı.
Uluslararası bilimsel kaynaklarda antik barajın, 1984 senesinde eski baraj setinin 150 metre kadar güney tarafında yaptırılan baraj gölünün sular altında kaldığı ve görünmez duruma geldiği aktarılmıştı. bu sene yağış miktarının fazla olmaması sebebiyle baraj sularının çekilmesiyle set hattı gayet belirgin bir şekilde gün yüzüne çıktı.
Tarihte bu bölgenin yanında istanbul’un da su gereksiniminin kritik bir kısmını karşılayan imparator justinianus'un 1500 sene önce inşa ettirdiği barajın set hattı havadan da görüntüledi.