26.08.2021-13:51 (Son Güncelleme:26.08.2021-16:39)


1

KURAKLIK BALIK ÖLÜMLERİNE NEDEN OLUYOR

KURAKLIK BALIK ÖLÜMLERİNE NEDEN OLUYOR

Su azalınca oksijen seviyesinin düşmesi sonucu binlerce balık da öldü. Balık ölümleri üzerine çiftçiler, tedbir alınması için DSİ ve Tarım ve Orman Müdürlükleri'ne dilekçe verdi. Binlerce kuş, su yüzeyindeki ölü balıkları yemek için bölgeye yöneldi. Nehrin yatağında sazan ve yayın türleri başta olmak üzere çok sayıda balık türü kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor.



2

Balıkların kurtarılmasını istediklerini söyleyen çiftçi Muhammet Çakır, yetkililere durumu aktardığını bildirerek, ''Balık ölümlerinin nedeni kontrolsüz su çekildiği için su seviyesi çok düştü ve oksijensiz kalan balıklarda ölmeye başladı. Çiftçilerin büyük bölümü buradan tarlasını sulamak için su çekmeye başladı. Böyle olunca da bir hafta içerisinde nehir yatağındaki su seviyesi dibe vurdu. Çiftçiler günlere yayılarak sırayla su çekseydi bu balıklar telef olmazdı'' şeklinde konuştu.



3

Çiftçi Özkan Güzey ise, ''Çocukluğum ve gençliğim biz yöre halkının 'azmak' olarak nitelediği büyük Menderes Nehri'nin eski yatağında geçti. Burada çok balık avlayıp, yedik. Ancak bu balıkların bu şekilde ölmesi bizleri çok üzüyor. Bu şekilde giderse gelecekte bu azmakta canlı yaşamı devam etmeyecek. Çünkü bu azmağa başka balıkların giriş yapabileceği bir kanal yok. Her tarafı kapalı. Bu yıl çok kurak bir yıl oldu. Çiftçilerde mahsullerini buna rağmen ekti. Çiftçiler de haklı çünkü sulanması gerekiyor. Ancak sulamayı bilinçsiz şekilde yaptıkları için burası bu hale geldi. Sırasıyla sulama yapılsaydı sorun yoktu. Bir anda herkes buraya yüklendi.



4

Su seviyesinin düşmesiyle oksijen azaldı ve balıklar da telef oldu. Kurutma kanallarının suları da buraya akıyor. Çevre mahallelerin kanalizasyon suları buraya salınıyor. Oksijen olmayışı ve pis suların daha çok olduğu Büyük Menderes Nehri eski yatağında artık canlılara yaşam alanı kalmadı. Biz bu duruma çok üzülüyoruz'' diye konuştu.



5

Acil önlem alınması gerektiğini ifade eden Ahmet Kaplan da, ''Yıllarımız bu azmakta balık tutmakla ve piknik yapmakla geçti. Ancak buradaki balıklarda şimdi ölmeye başladı. Her geçen gün de ölümler hızlanarak çoğalıyor. Buraya acil önlem alınması gerekiyor. Gerekli kontroller yapılsın, hiç olmazsa kalan balıkları kurtarabilelim'' dedi.



6

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR