Bilinen dünyanın büyük bölümünü fetheden Büyük İskender, kısa zamanda Anadolu’dan Mısır’a, İran’a ve Hindistan’a kadar birçok bölgeyi kontrolü altına aldı. Hayatı savaşlarla geçen Büyük İskender, kısa sürelide olsa Avrasya İmparatorluğu kurarak askeri stratejik tarihi açısından önemli bir noktaya geldi. Kazandığı savaşlar ve fethettiği topraklarla tarihe adını yazdıran Büyük İskender efsanevi bir komutana dönüşmüştür. Kralın oğlu olmasından dolayı aldığı eğitimler kişiliğinin yanı sıra askeri ve siyasi yeteneğinin gelişmesinde önemli bir katkısı oldu.
Milattan Önce 356 yılında Makedonya Kralı II. Filip’in oğlu olarak dünyaya geldi. Asıl adı Alexandors olan Büyük İskender küçük yaştan itibaren dönemin en ünlü hocalarında dersler aldı. Özel hocalar tarafından yetiştirilen Büyük İskender Aristotales gibi öğretmenlerden felsefe, dil, tarih, edebiyat siyaset, üzerine dersler aldı. Aristo’nun aktarımına göre her gece yastığının altına bir hançer ve Homeros’un İlyada’sının bir nüshasını koyuyordu. Babasının suikaste kurban gitmesinden dolayı 20 yaşında tahta çıktı.
Büyük İskender tahta çıktıktan kısa süre sonra henüz 22 yaşındayken, Milattan Önce 334 yılında Pers İmparatorluğunu fethetmek için Asya seferine çıktı. O dönemde gücünü ve büyüklüğünü koruyan Pers İmparatorluğuna karşı Büyük İskender Makedonya’dan 40 bin askeri ile yola çıktı. Mimar, mühendis, tarihçi ve ilim adamlarından oluşan danışma kurulunu da birlikte götürdü. Perslerle yapılan savaşı bizzat yöneten Büyük İskender Boğaziçi’nden Anadolu’ya geçerek Anadolu’yu ele geçirdi ve Pers ordusunu bozguna uğrattı.
Milattan Önce 332 yılında güneye yönelen Büyük İskender, Mısırı ve Akdeniz’i kontrol altına aldı. Mısır’ın ardından Mezopotamya’ya yönelen Büyük İskender Gaugamela Muharebesi’nde Pers Kralı Darius’un ordusunu büyük bir yenilgiye uğrattı ve Pers İmparatorluğunu fethetti. Balkan krallığının ardından Anadolu, Mısır ve Pers Krallığı ile Avrasya İmparatorluğu’nu kurdu. Bilinen dünyanın büyük çoğunluğunu fetheden Büyük İskender bütün tehlikeleri bir kenara bırakarak kısa bir süre sonra Hindistan seferine çıktı.
Milattan Önce 327 yılında Hindistan’ı fetheden ve İndus Nehri’ne kadar olan bölgeyi hakimiyeti altına aldı. Muson yağmurlarının askerleri hasta etmesinden dolayı isyan eden ordu nedeniyle Büyük İskender, geri dönmek zorunda kaldı. Kurduğu Avrasya İmparatorluğunu Pers İmparatorluğundaki gelenek ve göreneklere göre yönetmeye başlayan Büyük İskender, İran coğrafyasında olduğu gibi kendisini tanrılaştırma düşüncesine kapıldı. Bu durum farklı bir kültüre sahip olan Makedonyalılar ve Yunanlılar tarafından alaya alındı. Büyük İskender Milattan Önce 323 yılında muhtemelen tifoya yakalanarak öldü. Askeri bir deha olan Büyük İskender, Yunan dünyasının kültürünü ve askeri stratejilerini belirlemiş en önemli kişilerden biri olarak tarihe geçti.