Burun Tıkanıklığı Neden Olur? Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Burun tıkanıklığı hepimizin çok sık yaşadığı bir rahatsızlık. Sürekli burun tıkanıklığı yaşamak bazı rahatsızlıkların habercisi olabilir. Peki, Sürekli burun tıkanıklığı neden olur? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığını nelere sebep olur? Hepsinin cevaplarını sizler için derledik.

23.02.2021-10:38 - (Son Güncelleme: 23.02.2021-10:38) Burun Tıkanıklığı Neden Olur? Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Solunum sisteminin en önemli parçası olan burnumuz nefes alırken dışarıdaki havayı akciğerlerimize iletmeden önce nemlendirir, ısıtır ve temizler. Sürekli burun tıkanıklığı yaşıyor olmak solunum sistemi açısından problemli bir durumdur. 

BURUN TIKANIKLIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR? 

-Burundan nefes alıp verişin zorlanması 

-Ağız açık uyunması (Burun tıkalı olursa uykuda nefes alabilmek için farkında olmadan ağzımızı açarız ve ağız açık uyumaya başlarız) 

-Horlama 

-Dudak kuruluğu 

-Ağız kuruluğu ve ağız kuruluğuna bağlı olarak ağız kokusu 

-Burunda kuruluk 

-Burun kaşıntısı 

-Burun akıntısı 

-Baş ağrısı 

SÜREKLİ BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR? 

Burnun içinde bulunan kıllar ve burnun mukuslu yapısı dışarıdan soluduğumuz havadaki tozu ve mikropları tutarak havayı temizler ve akciğerlerimiz temiz havanın ulaşmasını sağlar. Burun orta direği ve burun etleri burnun yapısını oluşturur. Mevsim değişiklikleri, grip ya da enfeksiyonlar burnun nefes alışverişini zorlandırır ve burun tıkanıklığına neden olabilir. Burun tıkanıklığı burundan nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Burun tıkanıklığı kısa süreli olduğu sürece normal kabul edilir ancak uzun süren burun tanıklıkları farklı rahatsızlıklara neden olabilir. 

BURUNDAN NEFES ALAMAMAK NELERE SEBEP OLUR? 

Burundan nefes alamadığımız zaman ağzımızdan nefes almaya başlarız. Ağzımızın içinde burundaki gibi kıllı ve mukuslu bir yapı olmadığı zaman soluduğumuz hava temizlenmeden akciğerlere ulaşır. Burundan nefes almadığımız zamanlarda kandaki oksijen seviyesi düşer. Kandaki oksijen seviyesinin düşmesi de vücudumuzdaki organlara daha az oksijen gitmesine neden olur. Kalbimiz ve akciğerimiz bu oksijen açığını telafi etmek için normalden daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bu da nabzın ve dolayısıyla tansiyonun yükselmesine neden olur. 

Oksijen seviyesinin düşmesi fiziksel performansımızı da etkiler. Çok çabuk yorulmaya ve çok hızlı nefes alıp vermeye başlarız. 

SÜREKLİ BURNU TIKANANLAR NE YAPMALI? 

Sürekli burun tıkanıklığı yaşayanlar her zaman "Sürekli burnum tıkalı ne yapmalıyım?" sorusunun cevabını ararlar. Bu soruya verilecek ilk yanıt hemen bir hekime başvurup sürekli burun tıkanıklığı yaşamanızın altında yatan sebebi öğrenmeniz gerektiğidir. 

Sürekli burun tıkanıklıkları doğuştan gelen ya da sonradan oluşmuş rahatsızlıklar sebebiyle yaşanıyor olabilir. İşte sürekli burun tıkanıklığına neden olacak rahatsızlıklar: 

-Deviasyon: Burun orta direği eğriliği, 

-Konka: Burun eti büyümesi, 

-Geniz eti büyümesi, 

-Nazal polip, 

-Kronik sinüzit, 

-Rinit: Alerjik nezle. 

Sürekli burun tıkanıklığı yaşanmasına sebep olan bu rahatsızlıklardan kalıcı olarak kurtulmak için maalesef cerrahi müdahale gerekir. Eğer burun tıkanıklığı belirtilerini uzun süreli hissediyorsanız en yakın zamanda bir hekime danışmalı ve burun tıkanıklığına neden olan durumu tespit etmelisiniz. 

TEK TARAFLI BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR? 

Tek taraflı burun tıkanıklığının neden olduğu da tıkanıklığın süresine göre değişebilir. Eğer kısa süreli bir burun tıkanıklığı ise uzun süre soğuk ve kirli havayı solumak, yoğun sigara dumanına maruz kalmak, gribal enfeksiyonlar, nezle, sinüzit gibi sebepleri olabilir. Ancak uzun süreli bir tıkanıklık yaşanıyorsa burun eti büyümesi, burun eğriliği, üst solunum enfeksiyonları, alerjik nezle, astım gibi sağlık sorunlarınız olabilir. En kısa sürede bir Kulak Burun Boğaz doktoruna görünüp cerrahi tedaviye başlamanızda fayda var. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal