Bursa'da Pazar Atıkları Gübreye Dönüşüyor

Bursa'da Yıldırım Belediyesi, pazar atıklarını komposta dönüştürüyor ve çiftçilere ücretsiz dağıtıyor.

26.10.2024-12:57 - (Son Güncelleme: 26.10.2024-12:57) Bursa'da Pazar Atıkları Gübreye Dönüşüyor

Bursa'da Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde, pazar alanlarından toplanan sebze ve meyve atıkları, Kompost Üretim Tesisi'nde işlenerek organik gübreye dönüştürülüyor. Bu süreçte, 2022 yılı itibarıyla 300 ton pazar atığı işlenerek 100 ton kompost üretilmiştir.

Kompost Dağıtımı ve Amaçları

Elde edilen kompost, yerel kooperatifler aracılığıyla çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılmakta. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz konuya ilişkin yaptığı açıklamada, semt pazarlarından ve çeşitli yeşil alanlardan atıkların toplanarak depolama sahasına giden miktarın azaltılmasına katkı sağlandığını belirtti.

Organik Atıkların Önemine Dikkat Çekildi

Yılmaz, organik atıkların kaynağında ayrı toplanmasının, çevre üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılması ve bu atıkların ekonomiye kazandırılması amacı taşıdığını ifade etti. "Topladığımız atıklar, Kompost Üretim Tesisinde işleniyor ve organik gübre oluyor" diyen Yılmaz, bu sayede toprağın daha verimli hale getirildiğini vurguladı.

Çevre Dostu Uygulamalar

Buna ek olarak, tesisin çevredeki koku, hava kirliliği ve sera gazı salınımını azaltarak karbon ayak izini düşürdüğünü kaydeden Yılmaz, çöp depolama alanlarına giden atık miktarını da azalttıklarını belirtti. Konutlardan organik atıkları doğru şekilde toplamayı ve bunları kompost üretim süreçlerine ulaştırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Bursa'da pazar alanlarından toplanan sebze ve meyve atıkları, komposta (bitki artıklarından...

Bursa'da pazar alanlarından toplanan sebze ve meyve atıkları, komposta (bitki artıklarından yapılan gübre) dönüştürülerek çiftçilere dağıtılıyor. Yıldırım Belediyesi'nce 2022 yılında kurulan Kompost Üretim Tesisi'nde, bugüne kadar 300 ton pazar atığı işlendi. İşlenen pazar atıklarından elde edilen 100 ton kompost, kooperatifler aracılığıyla çiftçilere ücretsiz olarak dağıtıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal