Osmanlı’dan önce, sayısız ülke ve koloni, Bursa’ya egemen olmuştur. M.Ö. 3. Yüzyılda Prusias ve Bithynialılar, Bursa’da Prusa isminde bir kent kurmuşlar.
Yeşil Kent, denen Bursa’da Roma, Bizans, Osmanlı tarihinden kalma tarihi eserler bulunmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemine ait tarihi kültürün, ilk eserleri Bursa’da bulunmaktadır. Osmanlılar, Bursa’da bir beylik olarak ortaya çıkmış ve Osmanlı İmparatorluğu tarihi başlamıştır. Bursa, 1326 yılında Osmanlının ilk başkentti olmuştur.
Bursa’da gezilecek tarihi yerler nelerdir?
Bursa’da gezilecek tarihi yerler aşağıdaki gibidir:
Tophane semtinde, kale ve kale duvarları, Osmanlı öncesinden inşa edilmiş ve bugüne gelebilmiştir. Kale ve kale duvarlarının restorasyonu, Orhan Gazi tarafından yaptırılmıştır.
Bithynler Döneminden günümüze bir Galeri kalmıştır. Ancak bu galeri, bir hastanenin bahçesinin altındadır.
Roma döneminden, günümüze Tabakhane semtinde bir Batık Hamam kalmıştır.
Osman Gazi’nin türbesi, Bizans kilisesinin kalıntıları üzerine yapılmıştır. Osman Gazi türbesi, gümüş bir kubbeyle kapatılmıştır. Orhan Gazi’nin türbesi de hemen Osman Gazi’nin türbesinin yanındadır. Ayrıca Orhan Camisi bulunmaktadır. Orhan Camisi, ters T camilerinin ilk biçimlerindendir.
Murat-Hüdavendigar Camisi:14. Yüzyılda yapılmış bir külliye’dir. İçinde, cami, medrese, imaret, hamam, türbe bulunur. Türbelerden biri Fatih Sultan Mehmet’in babası Murat’ındır. Cem Sultan’ın türbesi de buradadır.
Hüdavendigar Camisi, Osmanlıdan günümüze kalan, Osmanlı cami mimarisinin dış mimarisi gösterişli ilk örneğidir.
Yıldırım Beyazıt Külliyesi;1399 inşa edilmiştir. Cami darüşşifa, medrese, hamam, türbe, mutfak, kasır, hizmet odaları, ahır gibi çeşitli birimlerden oluşan büyük bir külliyedir.
Hüdavendigar Camisi, yan kanatlı camilerin ilk camilerindendir. Külliye, Selçuklu tarzından bir kopuş ve kendi özgün biçimini bulmanın ilk örneğidir.
Yeşil Külliye’nın yapımı Çelebi Mehmet ile başlanmış ve II. Murat zamanında bitirilmiştir.Yeşil Külliye’nin adı, Süslemelerde kullanılan firuze ve yeşil çinilerden gelmektedir.1421 yılında Çelebi Mehmet için Yeşil Türbe yaptırılmıştır.
Ulu Cami, 1396-1400 yılları arasında yapılmıştır. Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Ulu Cami, Bursa’nın en görkemli camisidir. Ulu Cami, çok kubbeli camilerin ilk yapılmışlarındandır. Timur, Bursa’yı aldığında camiyi yıktırmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde I.Mehmet, Ulu Cami’yi restore etmiştir.
Tarihsel olarak Bursa’da 59 medrese varmış; ancak günümüze dokuz medresenin yapıları kalabilmiştir.
Bursa Arkeoloji Müzesi; Prehistorik Çağ Eserleri, Sikkeler, Seramik, Cam, Taş ve Madeni eserleri bulunmaktadır. Bursa Arkeoloji Müzesinde en çok Roma ve Hellenistik çağ eserleri bulunmaktadır.
Cumalıkızık Köyü, Uludağ’ın eteklerinde yer alır. Cumalıkızık, kent ve kır yaşamının sentezlenmiş bir halidir. Kentlerde yer alan Vakıflar Sistemi, özellikleri Cumalıkızık Köyü’nde de görülmektedir.
Bursa, külliyelerden oluşmuş, kütüphane, aşevi, darüşşifa, camii, hamam, medrese, mektep, kervansaray, çarşı gibi toplumun sosyal, kültürel, sağlık gibi ihtiyaçlarının karşılandığı hizmetlerin verildiği vakıf sistemlerinin yaşanmış olduğu bir kenttir.
Bursa’da Gezilecek Tarihi Yerleri araştırdık. Sıra, Bursa’ya gidip, bütün bu eserleri görmektedir.