Bunu ihmal eden araç sahipleri yandı: 100 bin TL zarar ettirebilir

Sıcaklıkların arttığı şu günlerde otomobil sahipleri için önemli bir tehlike ortaya çıktı. Uzmanlara göre bakımları aksatılan araçlarda patlama riskiyle karşı karşıya kalınabilir. İşte detaylar…

28.07.2024-11:54 - (Son Güncelleme: 28.07.2024-11:54) Bunu ihmal eden araç sahipleri yandı: 100 bin TL zarar ettirebilir

Araç sahiplerini yaz aylarında tehlikeli bir durum bekliyor. Bunaltıcı sıcakların devam ettiği şu günlerde, araç servis uzmanı İsa Mermer, sürücüleri araç bakımı konusunda uyardı. Mermer, araçların güvenli ve konforlu bir seyahat için bakımlarının ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, motor ve sıvı bakımları ile lastik bakımlarının önemine dikkat çekti.

Motor ve sıvı bakımlarına dikkat 

İHA'da yer alan habere göre; Mermer, özellikle motor bakımında sıvı ve periyodik bakımların araçların verimli kullanılabilmesi için kritik olduğunu vurguladı. “Antifriz araçlarda yaz kış olması gereken bir malzemedir. Su gibi 90 derecede kaynama yapmaz. 120 dereceye kadar kendini korur ve araç içerisinde radyatörün ve soğutma sisteminin içinde korozyon oluşmasını engeller. Ayrıca, kıştan çıkıldığı için fren balataları ve fren disklerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Fren hidroliği de zamanla özelliğini kaybeder ve paslanmaya neden olabilir, bu da fren sisteminde sıkıntılara yol açar. Bu nedenle fren hidroliğinin ve antifrizin belli periyotlarda değiştirilmesi gerekir” dedi.

Bunu ihmal eden araç sahipleri yandı: 100 bin TL zarar ettirebilir

Yakıt sistemi ve benzin pompasını sık sık kontrol edin 

Özellikle benzinli araçlarda yakıt sistemindeki parçaların kontrolünün önemine değinen Mermer, “Benzinli araçlarda ayrıca LPG takılı oluyor. Enjeksiyonlu modellerde benzin pompası benzinle soğutulur. Yakıt seviyesinin düşük olması, benzin pompasının ısınmasına ve arızalanmasına hatta yanmasına sebep olabilir. Yaz aylarında yakıt ışığının yanmaması, çeyrek ya da yarım depoda tutulması gerekiyor. Karbüratörlü modellerde ise ara ara benzine geçilmesi, kauçuk sistemlerin çürümesini ve benzin kaçağını önler, bu da yangın riskini azaltır” diye konuştu.

Aksatılan bakımlar daha büyük masraflara yol açabilir 

Mermer, araç bakım takibinin ihmal edilmesinin büyük masraflara yol açabileceğini belirtti. “Araç bakım takibini yapmazsanız, 10 bin kilometrelik bir yağ ile 20 bin kilometre kullanırsanız, bu yağ motorun içinde korozyona neden olur, çamurlaşma yapar ve motor parçalarına hasar verir. Bu, yağ yakma, turbo arızası gibi sorunlara yol açar ve motorun sıfırlanmasının maliyeti 130 bin liraya kadar çıkabilir. Bu nedenle, her 10 bin kilometrede bir bakım yapılması hem araç hem de sürücü için çok faydalıdır. Bütün filtre ve yağ bakımı 3 ila 5 bin lira arasında değişir. Ayrıca, triger kayışı ve ağır bakımı yaklaşık 13 bin lira masraf yapar. Bakımların zamanında yapılmaması büyük hasarlara neden olabilir” dedi.

İsa Mermer, araç bakımlarının düzenli olarak yapılmasının araçların uzun ömürlü olmasını ve sürücünün güvenliğini sağlayacağını ifade ederek, sürücülerin bakım periyotlarını takip etmeleri gerektiğini söyledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal