Bulgaristan'da Seçmenler Erken Genel Seçim İçin Sandık Başında

Bulgaristan'da seçmenler, siyasi istikrarsızlığa son vermek amacıyla erken genel seçimlere katılıyor.

27.10.2024-10:37 - (Son Güncelleme: 27.10.2024-10:37) Bulgaristan'da Seçmenler Erken Genel Seçim İçin Sandık Başında

Bulgaristan'da Erken Genel Seçim Heyecanı

Bulgaristan'da, siyasal istikrarsızlığın sona ermesi umuduyla seçmenler erken parlamento seçimleri için oy kullanmaya başladı. Ülkede yaklaşık 6.3 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor ve bu seçimle 240 üyeden oluşacak 51. Meclis için yeni milletvekilleri belirlenecek.

Seçim Süreci ve Katılım

Son üç yıldır devam eden siyasi kriz nedeniyle, Bulgaristan halkı bugün 7. kez sandık başına gidiyor. Bu erken seçimde 19 siyasi parti ve 9 koalisyon aday göstermiş durumda. Merkez Seçim Kurulu, yurtdışında 57 ülkede toplam 719 sandık açıldığını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı, en fazla Bulgar vatandaşının bulunduğu Türkiye'de 168 sandık kurulduğunu bildirdi.

Türkiye'deki Oy Kullanma Süreci

Coğrafi yakınlık gerekçesiyle, Türkiye’deki Bulgaristan vatandaşlarının akraba ziyareti ile birlikte oy kullanacakları düşünülüyor. Ayrıca, yoğun diasporanın bulunduğu İngiltere ve Kuzey İrlanda'da da her birinde 112 sandık kurulması planlandı.

Güvenlik ve Seçim Koşulları

Seçimlerin güvenliğinin sağlanması için Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, 15 bin polis görevlendirdi. Resmi açıklamada, yerel saatle 07.00'de oy verme işlemlerinin başladığı, sandıkların ise gün sonunda yine yerel saatle 20.00'de kapanacağı belirtildi.

Seçim Katılımı ve Beklentiler

Son yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, parlamentoya girebileceği tahmin edilen 7-9 siyasi oluşumun yüzde 4 olan giriş barajını aşabileceği öngörülüyor. Önceki erken seçimlerdeki katılım oranı sadece yüzde 34 olarak kalmıştı ve bu seçimde de katılımın düşük olması, yüzde 30 civarında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Gözlemler ve Gelecek

Seçim sonrası oluşacak parlamentoda siyasi güçlerin muhtemel dağılımına göre, ülkenin yönetimi için tek alternatifin koalisyon hükümeti olacağı öngörülmekte. Bu durum, Bulgaristan’ın siyasi geleceği açısından önemli bir gösterge olarak değerlendirilmektedir.

Bulgaristan'da seçmenler ülkedeki siyasi istikrarsızlığa son vermek umuduyla erken parlamento...

Bulgaristan'da seçmenler ülkedeki siyasi istikrarsızlığa son vermek umuduyla erken parlamento seçimi için oy veriyor. Yaklaşık 6,3 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede oluşturulacak 240 üyeli 51'inci Meclisin yeni milletvekillerinin belirlenmesi için yurt içinde ve dışında yaşayan vatandaşlar eş zamanlı oy kullanabilecek. Bulgaristan’da 3 yıldır süren siyasi kriz yüzünden seçmenler bu süre zarfında bugün 7'nci kez sandık başına gidiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal