Bülent Ecevit, 5 Kasım 2006 yılında hayatını kaybettiğinde 81 yaşındaydı. 40 yıl boyunca Türk siyasetine damgasını vuran Ecevit, yanlışıyla doğrusuyla birçok insanın hafızasında büyük yer ediyor. Rahatsızlığı sonucu başbakanlığı bıraktığında ülke ekonomik kriz içindeydi. Bülent Ecevit'e kasa fırlatılması yıllarca ekonomik krizin sembolü olarak kaldı.
Demokrat Sol Parti'nin kurucusu ve ilk başkanı Rahşan Ecevit, 17 Ocak 2020 tarihinde hayatını kaybetti. Rahşan affı ile hafızalarda yer eden Ecevit, 200 yılında suçlara erteleme ve şartlı salıverme getirilmişti. Bu afla birlikte yetmiş bin kişi olan mahkum sayısı 40 bine düşmüştü. 2008 yılında DSP'den istifa eden Rahşan Ecevit, Devlet Mezarlığı'nda yatıyor.
Gecelik faizlerin hızlıca yükselmesi, ekonomik beklentilerin yerini bulmaması, Hazine'nin yüklü borç sorunu ve siyasi anlaşmazlıklar, Türkiye'yi ekonomik krize yönlendirmişti. Ahmet Necdet Sezer'in Bülent Ecevit'e anayasa kitapçığı fırlatması sonucu İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 18,1 oranında düşüş yaşadı; gecelik faizler yüzde 7500 yükseldi. Devlet yönetiminde kriz var açıklaması sonrası yerli parayı savunma çabası sonuç vermedi ve Türk lirası yüzde 40 oranında değer kaybetti. Devletin borcu böylece 26 katrilyon artmış oldu.
Ecevit 1973 yılında Türkiye gezileri yaparken Kars durağında bir çiftçi Bülent Ecevit'e "bizi bu dar günlerden kurtar Karaoğlan" demişti. Gazetecilerin o sırada orada olması, bu lakabı tüm yurda yaymasına neden oldu.
28 Ocak 2022 tarihinde yayınlanacak Kıbrıs Zafere Doğru'nun yeni bölümünde Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan da yer alacak. Dönemin Başbakanı ve Başbakan Yardımcısı olan bu ikiliyi Vurgun Adayalı ve Murat Atak canlandıracak.
28 Mayıs 1925 yılında İstanbul'da doğan Bülent Ecevit'in ilk ismi aslında Mustafa'dır. Babası, Kürdizade Mustafa Şükrü Efendi'nin oğlu Fahri Ecevit'tir. Kastamonuludurlar. Annesi Fatma Nazlı Ecevit İstanbul doğumlu ressamdır.
1944 yılında Robert Koleji'nden mezun olan Bülent Ecevit, Ankara Üniversitesi'nde Hukuk Fakültesi ve İngiliz Filolojisi bölümlerine girse de hiçbirini bitiremedi. İngiltere'de bulunurken Londra Üniversitesi'ne kayıt yaptırsa da orada da eğitimini tamamlamadı. Liseden mezun olduğunda Basın Yayın Genel Müdürlüğünde çevirmenlik yapmaya başlayan Ecevit, 1950 yılında CHP'nin Ulus gazetesinde çalışmaya başladı. Amerika'da seminerlere katılan Ecevit, 1965 yılında Milliyet gazetesinde yazılar yazmaya başladı.
1946 yılında okuldan arkadaşı Rahşan Aral ile evlenen Bülent Ecevit, ölene kadar eşiyle evli kaldı. Aynı siyasi partilerde bulunan ikili, bir dönem Türk siyasetinde muhalif kanadın temsilcileri oldular. 1957 yılında ilk defa CHP ile milletvekili olan Ecevit, 1960 yılında CHP'nin kurucu meclisinde yer aldı. 1961 yılında Zonguldak'tan milletvekili olan Ecevit, 1965 yılında "ortanın solu" fikrini ortaya attı.
Güven Partisi ile CHP'ye ve AP'ye muhalif bir parti kuruldu. 12 Mart Muhtırası sonrası İsmet İnönü ile siyasi mücadeleye giren Ecevit, bu mücadeleden galip ayrıldı ve 1972 yılında CHP genel başkanlığına seçildi. 1973 seçimlerinde yüzde 33,3 oy alarak 185 milletvekili çıkardı. Necmettin Erbakan'ın kurduğu MSP ile koalisyon yaparak ilk defa başbakan oldu. 1974 genel affıyla solcu ve sağcı mahkumların birçoğu hapisten çıktı.
Yunanistan'ın desteklediği askeri cunta, Kıbrıs'ta darbe yaptı. Adada yaşayan Türklerin hayatı tehlikeye girmesiyle birlikte diplomatik görüşmeler başlasa da hiçbiri sonuç vermedi. Ordu harekete geçti ve Kuzey Kıbrıs Rumlardan kurtarıldı. Ecevit'in adı Kıbrıs Fatihi olarak kaldı. Birçok defa suikast girişimine uğrayan Ecevit, 12 Eylül darbesi sonrası 10 yıl siyasi yasağa mahkum edildi. Eşi Rahşan Ecevit, 1985 yılında DSP'yi kurdu. 1999 yılında son defa DSP ile başbakan oldu. Terörist Abdullah Öcalan Ecevit döneminde yakalandı.
ABD Başkanı Joe Biden ile Bülent Ecevit'in 40 yıl önce çekilen fotoğrafı ortaya çıktı.
Merve Kavakçı İstanbul'dan milletvekili seçilmişti. Kamuda başörtüsü yasağı sebebiyle başörtülü Merve Kavakçı Bülent Ecevit'in hedefi olmuştu. Nazlı Ilıcak ile birlikte Merve Kavakçı, TBMM'den Bülent Ecevit'in isteğiyle atıldı. Türk siyasi tarihini lekeleyen atılma anı sonrası başörtü yasakları daha da sıkılaştırılmıştı. Bülent Ecevit 2006 yılında solunum yetersizliği dolayısıyla hayatını kaybetti.