Bugün iftar sofrası için ne pişirsem diye düşünmek yok. Her damak tadına uygun ve evdeki herkesin sevebileceği lezzetli yemeklerden oluşan iftar menüsünde hem malzemelere kolaylıkla ulaşabilir hem de vereceğimiz tariflerle yemeklerinizi çok rahat hazırlayabilirsiniz.
Ezo gelin çorbasıyla başlayan iftar menümüz, tadına doyulmaz İzmir köfte ile devam ediyor. Her sofranın baş tacı perde pilavı iftar menüsünün içinde yer alırken, yemekten sonra vazgeçilmez tatlılardan biri olan kolay baklava tarifimiz de yer alıyor.
Ramazan 20. gün iftar menüsü
Ezogelin çorbası
Malzemeler
Yarım büyük çay bardağı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı pirinç
1 soğan
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
3 su bardağı su
Tuz
Salçalı sosu
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı tavuk veya et suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Ezo gelin çorbası nasıl yapılır?
Mercimek, pirinç ve bulgurlar güzelce yıkayın. Doğranmış soğan ve sarımsağı tereyağı ve zeytinyağı ile birlikte kavurduktan sonra yıkanmış bakliyatları ekleyerek kavurmaya devam edin. Biraz kavurduktan sonra üzerine su ekleyin ve kaynaması için bekleyin. Tüm malzemelerin piştiğinden emin olduktan sonra dilerseniz çorbanızı blenderdan geçirin. Bir tavaya alacağınız tereyağı ile salçayı kavurun ve üzerine nane ekleyin. Kavurduğunuz karışımın üstüne 1 bardak su ekleyerek karıştırın. Sosunuzu çorbaya ilave ettikten sonra bir tekrar kaynamaya bırakı.
İzmir köfte
Malzemeler
Kıyma harcı için:
750 gram kıyma
1 adet soğan rendesi
1 diş sarımsak rendesi veya 1 çay kaşığı sarımsak tozu
2-3 yemek kaşığı galeta unu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
1-2 tatlı kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
6-7 adet orta boy patates
1 tatlı kaşığı kajun baharatı
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
3-4 adet sivri biber
3-4 adet domates
Sosu için:
2 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
Su
İzmir köfte nasıl yapılır?
Köfte harcı için bütün malzemeleri bir kabın içerisine alın ve iyice yoğurun. Serçe parmağı boyutunda aldığınız kıymalara şekil verin. Patatesleri elma dilim şeklinde doğradıktan sonra baharatlarla harmanlayın. Sırasıyla malzemeleri tepsiye dizin.
Sosunu yapmak için bir kaseye salça ile tuzu ekleyip karıştırın ve tepsideki malzemelerin üzerine gezdirin. Daha önceden ısıttığınız 180 derece fırında kontrollü bir şekilde pişirin.
Perde pilavı
Malzemeler
2,5 su bardağı pirinç
2 adet kalçalı tavuk but veya tavuğun herhangi bir parçası
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı badem
3 yemek kaşığı kuş üzümü
Tuz
Karabiber
Tarçın
Yenibahar
3 su bardağı tavuk suyu
Hamuru için;
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı un
Perde pilavı nasıl yapılır?
Haşladığınız tavukları küçük küçük didikleyin. Sıcak suda beklettiğiniz bademin kabuklarını soyun. Sıcak suda ayrıca kuş üzümü ve pirincinizi de bir süre bekletin.
Perde pilavının hamuru için tüm malzemeleri karıştırın ve ardından yoğurun. üzerine örttüğünüz hamuru biraz dinlenmeye alın. Tereyağı ile yağladığınız kek kalıbının içine bademleri dizin ve yapışması için dolapta biraz bekletin.
Ayrı bir tencerede zeytinyağının için bademleri 2 tur kavurun ve ardından kuş üzümlerini de ekleyerek karıştırın. Suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyin ve ardından 3 su bardağı tavuk suyunu tencereye ekleyin. Tuz, karabiber ve yenibaharında eklendiği malzemeleri pişmeye bırakın. Piştikten sonra 10 dakika kadar dinlendirdiğiniz malzemelerin içine didiklediğiniz tavukları ve tarçını ekleyerek karıştırın.
Daha sonra hamurunuzu merdane yardımıyla ince bir şekilde açın ve hamurun ortasını kek kalıbının şeklindeki gibi delin. Kek kalıbına yerleştirdiğiniz hamurunuzun üzerine pilavı doldurun ve yanlardan sarkan hamurları üzerine kapatın. Daha önceden ısıtılmış 180 derece fırına kek kalıbını atın ve üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Kolay baklava
Malzemeler
16 yaprak baklavalık yufka
2 su bardağı çekilmiş ceviz daha az veya fazla isteğinize bağlı
150 gr tereyağ gurme dileyen tereyağı da kullanılabilir
Şerbeti için;
2,5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2-3 damla limon
Kolay baklava nasıl yapılır?
İlk önce tatlınızın şerbetin, hazırlayın ve bir kenarda soğumaya bırakın. Tavada erittiğiniz yapı bir fırça yardımıyla yaprak yufkalara sürün. Üst üste koyduğunuz yufkaların arasında cevizleri serpin. Borcama dizdiğiniz yufkaları üzerine kalan yapı dökün ve 180 derece ısıttığınız fırında kızarana kadar pişirin.