On bir ayın sultanı ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar sofralarında yemek telaşı da başladı. Birçok kişi iftarda ne yemek hazırlayacağına karar veremezken kara kara düşünmeye başladı. İftar menüsü için hem ekonomik hem lezzetli tarifleri araştırılıyor. İşte, iftara ne pişirsem? Diye düşünenler için Ramazan’ın 5.gününe özel iftar menüsü önerisi…
Ramazan ayının 5. Gününde hazırlayabileceğiniz iftar menüsünde; yalancı tarhana çorbası, kabak yemeği, bulgur pilavı, patatesli semizotu salatası ve tatlı olarak da tahinli kup bulunuyor.
Yalancı tarhana çorbası için gereken malzemeler:
3 yemek kaşığı yoğurt 3 yemek kaşığı un
1 adet kapya biber
1 adet sivri biber
1 diş sarımsak
1 adet domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı kemik suyu
Tuz
Karabiber
Kuru nane
Hazırlanışı;
Baharatlar dışında diğer bütün malzemeleri rondoya atın. Malzemelerin üzerine rondoya bir su bardağı kemik suyu ilave edin ve karıştırın. Rondoda karışan malzemeleri bir tencereye alarak üzerine 1 litre su ekleyin. Daha sonra karşımın üzerine baharatları da ekleyerek kaynaması için ocağa alın. Kaynayan çorba kıvamına ulaştığında yemeğiniz hazır olacak.
Kabak yemeği için gereken malzemeler;
5 adet kabak
1 adet soğan
2 adet domates
1-2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı salça
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı;
Soğanları doğrayıp zeytinyağı ile soteleyin. Daha sonra domatesleri doğrayıp, soğanların üzerine tencereye ekleyin. Birkaç dakika soğan ve domatesi pişirip üzerine salçayı ekleyin. Salça ile birlikte bir süre daha pişen malzemelerin üzerine doğradığınız kabakları, rendelenmiş sarımsağı, pirinci ve baharatları ilave edin. Ardından malzemelerin üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyin. Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp, yemeği kısık ateşte pişmeye bırakın.
Bulgur pilavı için gereken malzemeler;
1 adet soğan
1-2 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1,5 su bardağı bulgur
2 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı;
Bir tencereye tereyağı ve zeytinyağı ekleyin. Yağlar ısınınca rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyerek kavurun. Üzerine salça ekleyerek kavurma işlemine devam edin. Daha önce yıkanan bulguru, kavrulan soğan ve sarımsağın üzerine ekleyin. Malzemeleri birkaç dakika pişirip üzerine rendelenmiş domatesi, tuz ve karabiberi ilave edin. Bütün malzemelerin üzerine son olarak 2 su bardağı sıcak su ekleyin. Ardından tencerenin kapağını kapatarak, kısık ateşte pilavın suyunu çekmesini bekleyin. Pilav suyunu çektiğinde kapağın altına peçete koyun ve yemeğinizi 10 dakika dinlenmeye bırakın.
Patatesli semizotu salatası için gereken malzemeler;
4-5 adet patates
Yarım demet semizotu
1 adet kapya biber
3-4 dal taze soğan
1-2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı yoğurt
2 diş sarımsak
Susam, keten tohumu ya da haşhaş tohumu
Hazırlanışı;
Önce patatesleri haşlayın. Patatesler haşlanınca küp küp doğrayın. Soğan ve biberi de doğrayarak patateslerin üzerine ekleyin. Ardından yıkadığınız semizotlarının yapraklarını kopararak malzemelerin üzerine ilave edin. Ardından tüm malzemeleri karıştırın. Servis edeceğiniz zaman, karışımın üzerine zeytinyağı gezdirin. İsteğe göre salatanın üzerine susam, keten tohumu ya da haşhaş serpin.
Tahinli kup için gereken malzemeler;
1 litre süt
1 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
4 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı pekmez
1 su bardağı tahin
Hazırlanışı;
Şeker, un ve sütü bir tencereye ekleyin. Şeker eriyinceye kadar orta derece ateşte karışımı pişirin. Şeker eriyip, karışım kıvam alınca tencereye tahin ve pekmezi ekleyin. Daha sonra kısık ateşte, karışım kıvam alana kadar karıştırın. Karışım muhallebi kıvamına geldiğinde ocağı kapatın ve tatlıyı kuplara pay edin. Tatlı oda sıcaklığına geldiğinde birkaç saat soğuması için buzdolabına koyun. Tatlınızı servis edeceğiniz zaman üzerine kavrulmuş susam ve kuruyemiş ekleyebilirsiniz.