Bugün iftara ne pişirsem? 15. Gün Ramazan iftar menüsü

Ramazan ayının 15 geldik. İftarda ne yenmeli bugün ne pişirsem? Soruları araştırılıyor. İşte Ramazan ayı 15. gün iftar menüsünü sizin için kolay ve lezzetli yemeklerle hazıradık.

16.04.2022-13:24 - (Son Güncelleme: 16.04.2022-13:24) Bugün iftara ne pişirsem? 15. Gün Ramazan iftar menüsü

Sabırsızlıkla beklenen Ramazan ayının 15. gününe geldik. Her gün iftarda ne pişersem sorularına çokça rastlıyoruz. Lezzetli ve kolay menülere haberimizin içeriğinden ulabilirsiniz. Sizin için hazırladığımız iftar menüsünün tamamını 1 saat 50 dakika da hazırlamanız mümkün. Yapılışları ile birlikte en nefis ve lezzetli yemek tarifleri verilmiştir. 

İşte Ramazan ayının 15. gününde iftar menüsü

Bıt Bıt çorbası

Tavuklu Sultan Kebabı

Domatesli arpa şehriye pilavı

Közlenmiş kırmızı biberli patlıcan salatası

Muhallebi kadayıf pasta

Çorba ile iftarımıza başlıcağımız Bıt Bıt çorbasının malzemeleri ve yapılışı

Malzemeler

1 Su bardağı ince bulgur

1 Su bardağı haşlanmış nohut

250 Gr kıyma

1 Adet soğan

2 Çorba kaşığı un

1 Adet yumurta

1 Çay kaşığı karabiber

1 Su bardağı Yoğurt

1 Çorba kaşığı tereyağı

1 Çorba kaşığı nane, tuz

Yeterince su

Yapılışı

Bulgur, kıyma, 1 adet yumurta ve baharatları ile birlikte özleşene kadar bir kabın içinde harmanlanır.

Hazırlanan köfteleri az sıvı yağda kızartabilirsiniz. Dilerseniz kızartmadan da çorbanızı yapabilirsiniz.

Ayrı bir tencereye sıvı yağ, Tereyağı ve unu eklenerek kavrulur. Kavurduktan sonra 2 bardak soğuk su ilave edilir ve açılır,  sonra da ılık su ilave edip kaynamaya bırakılır.

Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra nohut ve yağda kızarttığınız köfteler eklenerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır.

Ayrı olarak küçük bir kapta yoğurt ve yumurtayı iyice çırpılır, çorbanın terbiyesi için ilave edilir. İlave işleminden sonra 3-5 dk daha kaynatılır.

ÇORBANIN ÜZERİ İÇİN; tereyağı, salça ve kuru naneyi kavurup çorbanıza ekleyebilirsiniz.

Ramazan 15. gün iftar menüsü

Tavuklu Sultan Kebabı malzemeleri ve yapılışı

Malzemeleri

250 gram tavuk (kuşbaşı doğranmış, haşlanmış)

1 adet yufka

100 gram bezelye

1 adet kabak (küp doğranmış)

1 adet havuç (küp doğranmış)

1 adet soğan (küp doğranmış)

3 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)

1 tatlı kaşığı domates salçası

200 ml. su (salçayı sulandırmak için)

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

100 gram kaşar peyniri (rendelenmiş)

2 çay kaşığı tuz

Beşamel Sos için:

3 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı un

3 su bardağı süt

1/2 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi

1 çay kaşığı tane çekilmiş karabiber

Yapılışı

Bir sos tenceresi veya tavada beşamel sos hazırlanır. Tereyağ ve unu, kokusu çıkana kadar kavurulur, ardından yavaşça sütü eklenerek bu esnada çırpmaya devam edilir. Kaynama noktasına geldiğinde altını kısın ve ara ara karıştırmak gerekmektedir.

Koyulaşmaya başladığında tuz, rendelenmiş muskat cevizi ve karabiberi ilave edilir ve ocağın altı kapatılır.

Ayrı bir tavada tavuklu harcı hazırlanır. Isıtılmış tavaya sıvı yağ ve tereyağını koyup eritin ve soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.

Soğanlar pembeleşince tavuklar eklenir ve 4 dakika soğanlar ile beraber kavurulur.

Havuç, bezelye, kabak ve sarımsakları da birer dakika arayla tavaya ekleyip  karıştırılır.

Son olarak su ile açtığınız salçayı, tuzu ve karabiberi de ekledikten sonra 5 dakika daha ateşte karıştırdığınız harcı bir kenara alabilriz.

1 adet yufkayı büyük üçgen olacak şekilde dörde bölün ve ona uygun olacak bir kasenin içerisine kenarlardan da eşit miktarda yufka sarkacak şekilde orta kısmını yerleştirilir.

Yufkanın içerisine tavuklu harcı yerleştirip ve kenarlardan sarkan yufkaları içeriye doğru katlayıp bohçayı kapatılır ve ters çevirilir.

Ters çevirdiğiniz bohçayı uygun bir borcam veya fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üzerine birer kepçe beşamel sos ve kaşar peyniri ilave edilir.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kaşar peyniri nar gibi kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirip servise hazır hale getirilir. 

Ramazan 15. gün iftar menüsü

Domatesli arpa şehriye pilavı malzemeleri ve yapılışı

Malzemeleri

1 su bardağı arpa şehriye

1 su bardağı domates rendesi

Kibrit kutusu kadar tereyağı (yaklaşık 1 yemek kaşığı)

1, 5 su bardağı sıcak su veya et suyu

1 silme tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

Uygun bir tencereye alınan tereyağı eritilir, domates rendesi katılıp 3-4 dakika karıştırarak kaynamaya bırakılır.

Domatesler suyunu çekmeye başlayınca 1,5 su bardağı su veya et suyu ilave edilip kapağı kapatılarak kaynamaya bırakılır.

Su kaynayınca arpa şehriye eklenir. Tuzu da eklenip karıştırılarak tavanın kapağı kapatılır ve önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte suyunu çekip şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Ardından tencerenin üzerine kağıt havlu kapatılarak demlenmeye bırakılır. Yarım saat kadar demlendikten sonra alt üst ederek karıştırılıp servise hazır hale getirilir.

Ramazan 15. gün iftar menüsü

Közlenmiş kırmızı biberli patlıcan salatası yapılışı

Öncelikle közlenmiş kırmızı biberler doğanır.

Soğanlar da piyazlık olacak şekilde doğranır ve soğanların acılığının gitmesi için üzerine tuz ekleyerek ovulur.

Ovduktan sonra soğanlar yıkanarak suyu süzülür.

Uygun bir karıştırma kabına közlenmiş patlıcan ve biberlerimizi koyulur.

Üzerine kıyılmış maydanoz, ezilmiş sarımsak, tuz, limon suyu ve zeytinyağını alarak güzelce karıştırılır.

Daha sonrasında soğanlarda ilave edilerek iyice karıştırılır.

Güzelce karışan köz patlıcanlı salatamız servise hazır duruma gelir.

Ramazan 15. gün iftar menüsü

Muhallebi kadayıf pasta malzemeler ve yapılışı 

Malzemeler

200 gram hazır kavrulmuş kadayıf

2 yemek kaşığı tereyağ

4 yemek kaşığı toz şeker

1 su bardağı ceviz

Muhallebisi için;

1 litre süt

1 su bardağı şeker

3 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı nişasta

1 kutu krema

Yapılışı

Öncelikle genişçe bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağını alıp eritelim.

Kadayıfları boşaltalım, üzerine tozşekeri ekleyip kavurmaya başlayalım.

1 su bardağı cevizi de ekleyip 5-10 dk daha kavuralım ve ocağımızı kapatıp soğumaya bırakalım.

Muhallebi için ; tenceremize un, şeker, nişastayı alalım.

Üzerine 1 litre sütü boşaltıp göz göz olana kadar kaynatalım. Ocaktan alalım.

İlk sıcaklığı çıktığı anda kremamızı ekleyip iyice çırpalım.

Soğuyan kadayıf ve muhallebimizi alalım.

Ben kelepçeli kalıpta yaptım dileyen istediği şekilde yapabilir.

Kalıbın tabanına kadayıfın yarısını dökelim düzleyelim.

Üzerine muhallebiyi çok dikkatli bir şekilde dökelim.

Hafifçe çok bastırmadan muhallebiyi düzleyelim.

Geri kalan kadayıfı üzerine serperek heryerini kapatalım.

1 gece dolapta bekletelim, ertesi gün servis için kelepçeden dikkatli bir şekilde çıkaralım.

Üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Ramazan 15. gün iftar menüsü

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal