Ramazan ayının gelmesi ile birlikte iftar yemekleri araştırılmaya başlanıldı. Yapımı kolay, lezzetli yemekler için gün ve gün verilen iftar yemekleri için bugün Ramazanın 13. günündeyiz. O halde bir bakalım 13. gün iftar yemeği menüsünde neler var?
Öncelikle yemeğe yapımı kolay olan çorba ile başlıyoruz.
- Tam kıvamında Aşçıbaşı Çorbası
Tam Kıvamında Aşçıbaşı Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı salça
Yarım su bardağı kırmızı mercimek
6 su bardağı tavuk suyu
Yarım çay bardağı tel şehriye
2 adet tavuk baget
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
Yarım çay kaşığı karabiber
Kıvamı biraz koyu gelirse yarım su bardağı sıcak su ilave edebilirsiniz.
Yapılışı
Tencereye tereyağı ve sıvı ya koyulur, Tereyağı eriyince yemeklik doğradığımız soğanı ekleyerek 2-3 dk kavulur. Bu sürenin sonunda unu ekleyerek unun kokusu çıkıncaya kadar ortalama 2-3 dk kavurmaya devam edilir.
Ardından salçayı ekleyerek biraz daha kavurulur. Yıkadığımız mercimeği ekleyerek biraz daha kavurup ve suyu eklenir.
Kaynamaya başlayınca altını kısarak mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirmeye bırakılır. Yumuşayınca blenderden geçirerek çorba tamamen pürüzsüz hale getirilir.
Tel şehriyeyi ve elimizle dittiğimiz tavuk eklenir. Şehriyeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Sonrasında baharatları eklenerek servis edilebilir.
-Patlıcanlı Bulgur Pilavı
Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı pilavlık bulgur 2 adet patlıcan
1 adet kapya biber
2 adet yeşil biber
1 adet soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
3,5 su bardağı sıcak su (Bulgurun cinsine göre su miktarı değişebilir )
Yapılışı
Öncelikle patlıcanları alacalı soyup küp küp doğranır kızgın yağda kızartılır. Uygun tencereye sıvı yağ, yemeklik doğradığımız soğan, biberler ve sarımsak 3-4 kavrulur. İnce doğranmış domates ve salça da eklenip kavrulmaya devam edilir. Tereyağ, bulgur, karabiber ve tuz ekleyip 2 dakika daha kavrulur.
Son olarak suyunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Suyunu çeken pilavın üzerine kuru nane ve kızarmış patlıcanların bir kısmı koyulur. 10 dakika demlenmeye bırakılır.
Demlenen pilav servis tabağına alınır kalan patlıcanlar üzerine koyulur. Servise hazır hale gelir.
Semizotlu Havuç Salatası
Semizotlu Havuçlu Salata Tarifi İçin Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytinyağı 3 büyük havuç
2 kabak
1 bağ semizotu
1 diş sarımsak
1 küçük kutu mısır
Birkaç dal dereotu (istemiyorsanız koymayabilirsiniz)
5 dolu yemek kaşığı süzme yoğurt
Yapılışı
Havuçlar rendelenip bir kaşık yağda kavrulur. Kabak da rendelenerek bir kaşık zeytinyağında suyunu çekene kadar kavrulur.
Soğuyan havuç ve kabaklara yıkanıp ayıklanan semizotu eklenir.
Sonrasında kalan malzemeler eklenip karıştırılır. Afiyet olsun.
Yemeğin üstüne yenecek tatlı için ise; Mozaik Pasta tarifi
1 su bardağı süt 2 paket bisküvi
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı
Mozik pasta yapımı için ilk olarak bir kaseye bisküvileri iri olacak şekilde kırın.
Bir tavada tereyağını eritip kakaoyu ekleyin. Kakao ve tereyağ güzelce karıştıktan sonra şeker ve sütü ilave edin.
Sosunuzun kıvamı hafif yoğunlaşana kadar karıştırın. Hazır olunca ocaktan alın ve dinlendirin.
Daha sonra hazırladığınız sosu bisküvilerin üzerinde gezdirip iyice karıştırın.
Karışımı da streç filme sarıp rulo haline getirin.
Tatlınızı buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.