Mutfağımızdan eksik etmediğimiz buğday hakkında sıkça
aratılan Peki buğdayın faydaları nelerdir? Buğday tüketmeli miyiz? Buğday
tüketmek sağlık için faydalı mıdır? Buğday içerisinde hangi vitamin değerleri
vardır? Sorularının cevaplarını sizin için araştırdık. İşte detaylar…
İçerisinde bulunan zengin vitamin ve mineraller sayesinde oldukça fazla fayda sağlayan buğday, sağlıklı yaşam için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var ki o da kullanılan buğdayın kepekli olmasıdır. Buğday ne kadar kepekli yani esmer olursa o kadar fazla sağlıklı demektir. Buğday içerisinde kalsiyum, demir ve çinko depolanır. Besin değeri, yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday; bağırsaklar için oldukça faydalı olup kanseri önleyici etkiye sahiptir. Ancak mısır ve yulafa göre sindirimi biraz daha güçtür.
Faydaları saymakla bitmeyen buğdayın, cilt sağlığından göz sağlığına, saç sağlığından kalp sağlığına kadar birçok etkileri bulunmaktadır.
Buğday içerisinde bulundurduğu karbonhidratlar sayesinde enerji deposu olması özelliğiyle kalp sağlığını korumada önemli etkiler sağlar.
Sağlık açısından oldukça fazla faydaları bulunan buğday içerisinde zengin vitamin ve mineralleri bulundurur. İçerisinde bulunan B vitamini sayesinde diyabet riskine karşı tam tahıllı ürünler tüketilmelidir. Yapılan araştırmalara göre tam tahıllı ürünleri üretenler LDL kolesterolünün daha düşük olduğu, toplam kolesterolünün ise normal seviyelerde olduğu gözlemlenmiştir.
Organik tam tahıl ürünlerinin, insülin açlığını yüzde 10 düşürdüğü tespit edilmiştir.
Obezite sorunu olan kişilerde organik tam tahıllı besinleri tüketiminin artmasıyla, vücut kitle indeksinin düştüğü gözlemlenmiştir.
- Cilt sağlığı üzerinde inanılmaz etkileri olan tam tahıllı gıdalar tüketmenin faydası ise şaşırtıcı boyuttadır. İşlenmemiş, organik tam tahıllı ürünler cilt sağlığı için gereken bütün maddeleri içerisinde barındırır.
- Buğdayın içerisindeki lifler sayesinde, ciltte bulunan aknelerle mücadelede etkili bir savaş aracıdır.
- Sivilcelerden kurtulmak için içerisinde gerekli tüm maddeleri barındırır.
- Buğday cilt üzerinde oluşabilecek kanser türleriyle savaşmada da yardımcı olacaktır.
- Cilt sağlığının yanında saçlar içinde oldukça faydalı olan buğday, saç sağlığını korumak için gerekli olan mineral ve bileşenleri içerisinde fazlasıyla karşılar.
- Buğdayın içerisinde çinko bulunur. Çinko ise saçların sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlayan en önemli bileşendir.
- Saçlarda oluşan hasarları gidermede fazlaca yardımcı olur.
- Buğday saç köklerini beslemede yardımcı olur.
- Genel sağlığı korumada etkili besinler ve vitaminler içerir.
- Vücudun ve organların görevlerini sağlıklı bir şekilde yürütmeleri için gerekli olan besinleri sağlar.
- B vitamini içerdiği için vücudun fonksiyonlarını sağlıklı şekilde devam ettirmesini destekler.
- Buğday yoğun miktarda lif içerdiğinden dolayı sindirim sistemi için faydalıdır.
- Lif içeren bütün gıdalar genelde sindirim sistemi sağlığına oldukça faydalıdır.
- Buğday özellikle bağırsak sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Bağırsakların hareketlenmesine katkıda bulunur. Böylece kabızlık gibi sorunların oluşmasına neden olan unsurları ortadan kaldırır.
Buğday koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir. Sağlık uzmanları erkekler için günlük 8 gram, kadınlar için 6 gram buğday tüketiminin kalp sağlığı açısından faydalı olduğunu söylemektedir.
- Buğday E vitamini, çinko ve niasin açısından zengin olduğu için makula dejenerasyonu ve katarakt riskini azaltır.
- Buğday, görme kaybının ilerlemesini yavaşlatmayı sağlar. Göz sağlığı konusunda buğday inanılmaz faydalıdır.
- Buğday diyabet hastaları için ideal bir besin kaynağıdır.
- Buğday vücutta kan şekeri seviyesinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Bu özelliğinden dolayı diyabet hastaları tarafından tüketilmektedir.
Buğday tüketimi kabızlığı önlediği gibi bağırsak hareketlerini arttırdığı için vücuttaki dışkıların sağlıklı bir şekilde dışarı atılmasını sağlar ve bu da bağırsaklar başta olmak üzere vücudun temizlenmesini sağlar.
Düzenli olarak buğday tüketimi, kansere yakalanma riskini azaltabilir. yapılan araştırmalara göre düzenli olarak buğday tüketenlerin, daha az buğday tüketenlere göre kanser hastalıklarına az miktarda yakalandığını ortaya koymaktadır.
- Buğday kilo vermek isteyenlerin mutlaka tüketmesi geren bir besin kaynağıdır. Kilo vermeyi kolaylaştırmasından dolayı diyet yapanların besin listelerine mutlaka eklemeleri gerekir.
- Buğday sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo vermek için metabolizmayı teşvik eder.
- Yüksek miktarda lif içerdiğinden dolayı, buğday sindirim sistemi hareketlendirerek kilo vermeye katkıda bulunur.
Buğday eski çağlardan beri tüketilmekte olan neredeyse en eski besin kaynağıdır. Sağlık üzerindeki etkileri eski çağlardan bu yana bilinen buğday insanoğlunu tükettiği temel besin kaynağı olarak karşımıza çıkar.
- Buğdayın E ve B vitaminleri kompleksini içermesi beyin sağlığı için faydalıdır. Buğday gerekli vitaminleri sağlayarak beynin fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar.
- Buğdaydaki B vitamini kompleksi aynı zamanda bazı hafıza ile alakalı hastalıklara faydalıdır. Alzheimer hastalığı başta olmak üzere bazı zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
- Zihin sağlığını koruyan buğday, böylece dolaylı olarak ruh sağlığına katkıda bulunur.
- B vitamini içeren buğday PMS (Adet Öncesi Gerginlik Sendrom) olarak adlandırılan durumu hafifletebilir.