Türkiye, yurtdışından ithal ettiği buğdayı işleyerek 300 milyon dolar kazanca çevirdi. 2019’un ilk 4 ayında 679 milyon dolarlık buğday ithal eden Türkiye, yurtdışına 960 milyon dolar değerinde işlenmiş buğday ürünü sattı. Söz konusu döviz girdisi son on senede 10 milyar dolardan fazla gelir sağladı.
PİYASAYA SUNULMADAN İŞLENİP İHRAÇ EDİLİYOR
Buğdayda kendi kendine yeten Türkiye'nin senelik buğday rekoltesi 20-21 milyon ton seviyelerinde olup bunun iç tüketimi ise 19 milyon ton düzeyinde. Fakat sanayicilerin ham madde ihtiyacını gidermek ve istihdama katkı sağlamak için dahilde işleme rejimi adı altında buğday ithalatına da izin veriliyor. İthal edilen ürün iç pazara sunulmadan işlenmiş ürün olarak ihraç ediliyor.
TÜRKİYE UNDA DÜNYA BİRİNCİSİ
Bu kapsamda Türkiye, buğday ürünleri ihracatında dünya pazarında önemli bir konumda. Ülkemiz un ihracatında dünyada birinci, makarna ihracatında da ikinci sırada yer alıyor. Un ihracatı son 10 senede 2 katına, makarna ihracatı ise 6 katına çıktı.
10 YILDA 10 MİLYAR DOLAR KAZANDIRDI
Türkiye buğdayı ham madde olarak işleyen dünyanın önemli ülkelerinden biri durumunda. İthal edilen buğdaylar ham madde şeklinde işlenerek katma değerli ürünler olarak yurtdışına ihraç edilmekte.
Dahilde işleme rejimi kapsamında 2009-2018 yılları arasındaki 10 senelik süreçte 12,2 milyar dolarlık buğday ithalatı yapıldı. Bunun işlenmesiyle 22,2 milyar dolar değerinde, diğer ülkelere un, makarna, bisküvi gibi işlenmiş buğday ürünü sattı. Böylece ülke ekonomisine 10 milyar dolar değerinde ek katkı sağlamış oldu.
Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.