08.12.2020-14:55 (Son Güncelleme:23.11.2024-06:10)


1

Bazı ürünlerde böcek ilacındaki maddeler olduğu saptandı. 2008’de Sağlık Bakanlığı bunların zehirli olduğu onaylayıp yasak getirdi. Bağımlılık yapma riski olduğunu belirledi. E-sigaranın içinde tarım ilaçlarında kullanılan maddeler, fare zehri bile var. Ayrıca nikel ve kurşun gibi ağır metaller içeriyor’ dedi. Erbek, şöyle devam etti:



2

‘Elektronik sigaraların içinde kanser gelişimini tetikleyen madde var. Farelerde yapılan deneylerde akciğer harabiyeti yaptığı ortaya çıktı. Bu ürün sigara bıraktırıcı olarak tanıtılıyor. Araştırmaların yüzde 90’ında böyle bir etkisi olmadığı tespit edildi. E-sigara ile vücuda giren ağır metaller, kişinin bünyesine göre değişik evrelerde kansere yol açıyor.’



3

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu anlattı: Bugün Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Her 6 saniyede 1 kişi tütün kullanımına bağlı olarak ölüyor. E-sigaralar ise sanıldığı kadar masum değil. Prof. Çuhadaroğlu, e-sigaranın kısa sürede ortaya çıkan zararlarını şöyle açıkladı.



4

Sigarayı bırakmak için kullanılan e-sigara aslında çok ciddi bir tehlike…Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu ve meslektaşı Dr. Feras Hawari ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle katıldıkları bir toplantıda e sigaranın zararlarını şöyle anlattı…



5

ÇOK DAHA ZARARLI

ÇOK DAHA ZARARLI

‘E-sigaranın normal sigaradan daha zararlı olduğunu söylemek mümkün’ diyen Prof. Dr. Çuhadaroğlu, şunları söyledi: ‘Çünkü kısa sürede tanısı zor hastalıklara neden oluyor. E-sigaranın normal sigaranın zararlarının yanı sıra çok daha fazla ve farklı zararı var. Ülkemizde ticaretinin yasak olmasına karşın günden güne e-sigara tiryaki sayısı artıyor. Ender görülen hastalıklar e-sigara kullananlarda daha sık rastlanıyor. Bunlardan biri de akciğerde küçük hava yollarının hastalanması…



6

Bu sigarayı içenlerde çok görülüyor. Ağır nefes darlığı, derin nefes alama hissi ile birlikte akciğerde ciddi problemler görülüyor. Akciğerde alveol dediğimiz hava keseciklerinde kanamaya yol açıyor. ‘Normal sigara mı, e-sigara mı daha zararlı’ diye soranlara ikisinin de zararlı olduğunu söylüyorum. Sigaranın zararlarını biliyoruz. E sigara ise kimyasal bir kazanı koklamak gibi bir şey…’



7

FELÇ RİSKİ ARTIYOR

FELÇ RİSKİ ARTIYOR

Elektronik sigara, genellikle normal sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin tercih ettiği yöntem olabiliyor. Bunun yanlış bir yol olduğunu özellikle vurgulayan Dr. Hawari ise şöyle konuştu: ‘Bu kişiler bir süre sonra ikili kullanıma geçiyor. Hem normal sigarayı hem de e-sigarayı içiyor. Bu da zararları katlıyor. Çünkü toksik materyalleri daha fazla alıyorsunuz. İkili kullanımda kalp krizi ve felç riski artıyor. İngiltere’de 2015’te normal sigaradan yüzde 95 daha az zararlı dedikleri e-sigaranın zararlı olduğunu söylüyorlar şimdi… Çünkü DNA hasarına bile yol açabiliyor.’



8

Zehir Yerine ‘Meyve Suyu’ Diyorlar

Zehir Yerine ‘Meyve Suyu’ Diyorlar

Elektronik sigaradaki en önemli tehlikelerden biri de bugün sayıları neredeyse 16 bini bulan aroma çeşidi. Her biri kimyasal olmasına karşın İngilizce meyve suyu anlamına gelen ‘juice’ kelimesi ile tanımlanan bu aromaların e-sigarayı ‘sanki sağlıklıymış’ gibi gösterdiğini anlatan Dr. Hawari sözlerine şöyle devam etti: ‘Toksik maddeler yerine meyve suyu diyorlar.



9

Çikolatalı, çilekli, sakızlı aromalar var. Bunlar çocuklara ve gençlere cazip gelebiliyor. Yüzlerce elektronik sigara markası var. Bunlardan 35’i içlerinde nikotin olmadığını söylüyor. Ama araştırmalara göre sadece 3-4 tanesinde yok. Kimindeki nikotin miktarı da normal sigaradan bile fazla. Ayrıca elektronik sigaradaki likitin içinde bulunan aromalarla ısınmaya bağlı olarak kansere yol açabilen formaldehit açığa çıkıyor. Vişneli benzaldehit çıkıyor açığa. En az 30 çeşit toksik kimyasal ortaya çıkıyor. Ve kişiler bu kimyasalları soluyor.’



10

E-sigaranın ABD’de gençler arasında hızla yayıldığını, Türkiye’nin de hedef ülke olduğunu belirten uzmanlar, e-sigaranın akciğerde sigaradan daha fazla tahribat yaptığını söylüyor. Sigarayı bırakmak isteyen birçok kişi sigaradan daha az zararlı olduğu düşüncesiyle elektronik sigara (e-sigara) olarak tanımlanan yeni tütün ürünlerine yöneliyor. Ancak uzmanlar, e-sigaranın normal sigaradan daha zararlı olduğu görüşünde.



11

Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlıklı Yaşam Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder, “ABD’de yapılan araştırmalar, ortaokula giden öğrenciler arasında elektronik sigaraya başlayanların oranında yüzde 78 artış olduğunu söylüyor. Liselerde de yüzde 48 artış tespit edilmiş. ABD’de 1,5 milyon çocuk elektronik sigara ve ısıtılmış tütün içmeye başlamış durumda.



12

Kartellerin hedefinde dünyanın en çok sigara tüketen ülkelerinden Türkiye pazarı var. Amerikan sigara şirketleri kurdukları vakıflar üzerinden özellikle elektronik sigarayı her yerde yaymaya çalışıyorlar. Elektronik sigaranın, klasik sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu külliyen yalandan ibaret. Bu ürünleri kullananların bir süre sonra eski alışkanlıklarına döndüğü ortaya konuldu” açıklamasında bulundu.



13

‘E-sigaranın normal sigaradan daha zararlı olduğunu söylemek mümkün’ diyen Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu ise şu tespitlerde bulundu: ‘Sigaranın bildiğimiz zararlarının yanı sıra e-sigara çok hızla nefes yollarında tanısı zor hastalıklara yol açıyor. Ender görülen hastalıklar e-sigara kullananlarda daha sık rastlanıyor. Bunlardan biri de akciğerde küçük hava yollarının hastalanması.



14

Bu sigarayı içenlerde çok görülüyor. Ağır nefes darlığı, derin nefes alama hissi ile birlikte akciğerde ciddi problemler görülüyor. Akciğerde alveol dediğimiz hava keseciklerinde kanamaya yol açıyor. Elektronik sigaradaki 16 bini bulan aroma çeşidi kimyasal olmasına ‘sanki sağlıklıymış’ gibi gösteriliyor. E-sigara, kimyasal kazanını koklamakla aynı şey.’



15

E-sigarayla ilgili ABD’deki Mayo Clinic’te konferans veren Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Feras Hawari de, e-sigara kullananların bir süre sonra normal sigaraya da döndüklerini belirterek, ‘İkili kullanımda kalp krizi ve inme riski artıyor’ ifadelerini kullandı.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR