Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesiyle ilgili süreçte Nüfus Müdürlüklerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle süre uzatılmıştı. Ancak yeni düzenlemelerle birlikte ehliyet yenileme sürecine sağlık raporu alma zorunluluğu getirildi. Bu raporlar arasında uyku apnesi de bulunuyor.
Uyku apnesi sendromu, uyku sırasında üst solunum yolunun tıkanmasıyla solunumun tekrar tekrar durup başlaması olarak tanımlanıyor. Bu durum, sürücülerin direksiyon başında uyku halinde olmalarına ve trafik güvenliğini tehlikeye atmalarına yol açabiliyor. Yapılan yeni düzenleme ile uyku apnesi tanısı konulan ve gündüz uyuklama hali tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilmeyecek.
Tedavi gören ve uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği doktor heyeti tarafından tespit edilen kişilere ise sürücü belgesi verilebilecek. Ancak bu durum, tedavi sürecini tamamlamış ve sağlık raporu ile kanıtlanmış olmalı.
Önceki yıllarda kullanım süresi 2024'e kadar uzatılan eski tip ehliyetlerin bu yılın sonuna kadar yenilenmesi zorunlu hale getirildi.
- Kimlik kartı veya pasaport
- Güncel biyometrik fotoğraf
- Geçerli bir sağlık raporu
- Kan grubu belgesi (Sağlık raporunda belirtilmişse gerekli değil)
- Mevcut ehliyet
- Adli sicil kaydı
- 15 TL'lik yenileme ücreti (12 TL harç ve 3 TL değerli kağıt bedeli dahil)
Bu belgelerle birlikte sürücüler, Nüfus Müdürlükleri'ne başvurarak ehliyet yenileme işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Ehliyetini yenilemeyen ve hala araç kullanmaya devam eden sürücülere 12.978 TL ceza kesilecek. Bu tür ihlallerin tekrarlanmaması amacıyla trafik polisleri, eski tip ehliyete el koyacaklar.
Uyku apnesi, sürücülerin ve diğer yolcuların güvenliği için ciddi risk oluşturduğundan, bu yeni düzenlemeyle trafik güvenliği artırılmaya çalışılıyor. Ehliyet yenileme sürecinde sağlık raporu alma zorunluluğu, sürücülerin sağlık durumlarını kontrol altında tutmaları ve potansiyel risklerin önlenmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.