İlk bakışta anlaşılamayan bu fotoğraflar görenleri hayrete düşürdü.
Keskin ve net fotoğraf çekmek için bilgiler vermeye devam ediyoruz. net fotoğraf çekmek ve bir fotoğrafın istenilen anlamda keskin olmasını sağlayacak unsurları üretmek için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Fotoğraf çekmeye yeni başlayan herkes net fotoğraf çekmek ister ve bunun için bir öğrenme sürecine girer. bazı durumlarda doğru pozlama için gerekenleri hayata geçirse bile keskin fotoğraflar elde etmek için başka unsurlara da bakılması gerekir.
Göz yanılgılarına bir yenisi daha eklendi. fotoğraftaki kırmızı daire, özellikle sosyal medyada tartışmalara yol açtı. daire içinde gizlenen şekli görebiliyor musunuz ?
Dikkatli bakılınca kırmızı dairenin içinde bir atın olduğu görülüyor. bazı kişiler ilk bakışta atı fark ederken, bazı kişiler ise kırmızıdan başka bir şey görmüyor.
Cruz'un paylaşımı sosyal medyanın gündemine oturdu. işte sosyal medyanın halının üzerinde aradığı telefon.
Filipinli facebook kullanıcısı jeya may cruz'un sayfasında paylaştığı bir fotoğraf sosyal medyanın gündemine oturdu. cruz, bu fotoğrafı paylaşarak takipçilerinden halının üzerindeki telefonu bulmalarını istedi. genç kadının bu fotoğrafı kısa süre 17 bin kişi tarafından paylaşılırken, 130 binden fazla beğeni aldı. siz fotoğrafta gizlenen telefonu bulabildiniz mi? cevabı bir sonraki fotoğrafta.
Fotoğraf çekerken bazı anları yakalayanlar şaşırtan kareleri sosyal medyaya yükledi. işte ilk kez görenlerin anlayamadığı fotoğraflardaki şaşırtan detaylar.
Peki en keskin diyafram değerini nasıl bulacaksınız? eğer çok fazla kurcalamak istemiyorsanız bu f-değeri genelde kullandığınız lensin maksimum diyafram değerinin (örn : f/1.8) 2 veya 3 tam f-stop üstüdür. lensinizin en geniş diyafram açıklık değerine göre bu rakam f/4 ile f/11 arasında değişecektir.
Eğer test ederek bulmak istiyorsanız, sabit bir obje üzerinde aynı noktaya aynı enstantane ve pozlama değerleriyle odaklanın ve f/1.8 gibi lensinizin sunduğu en geniş diyafram hangisiyse ondan başlayın. sonra diğer değerleri hiç değiştirmeden f/5.6 ile çekim yapın. lensin daha keskin bir fotoğraf sunduğunu göreceksiniz.
Elinizden geldiğince, doğal ıso hassasiyeti olarak fotoğraf makinenizin sağladığı en düşük (ıso 100 – 200) ıso değerleri ile çekim yapın.
Her zaman aklımızda olması gereken ipuçlarından bir tanesi, eğer net fotoğraf çekmek istiyorsak hiçbir şekilde fotoğraf makinesini sarsmayacağız ve titretmeyeceğiz. bu yüzden elde çekim sınırınızı bilin. genelde fotoğraf makinesini titreten bir yapıya sahip bir kişiyseniz o zaman enstantane değerlerini 1/200 – 1/250 civarında tutmanızı tavsiye ederiz.
Kafaları karıştırmamak için şunu belirtmek gerekiyor ki bu şekilde bulduğunuz en keskin olan f-değeri sizin fotoğrafçılığınıza olumsuz yönde etki etmemelidir. örneğin arka planı flu yapmak ve öldürmek için bir çekim yapacaksanız o zaman imkanınız varsa kullanmanız gereken yine lensin sunduğu maksimum diyafram (örn : f/1.8) değeridir.
Net fotoğraf çekmek, keskin ve görüntü kalitesi yüksek fotoğraflar elde etmektir. bunun için standart olarak en düşük ıso değeri ile çekimlere başlayın. eğer içinde bulunduğunuz ortam ışığına göre ihtiyacınız yoksa yüksek ıso değerleri fotoğrafta kumlanma ile birlikte gürültü (noise) oluşturmaktadır.
En keskin diyafram değerini bulun. hemen en keskin diyafram değeri mi olur demeyin. evet eğer konu net fotoğraf çekmek ve keskinlikse, diyafram belki ilk bakılacak nokta değildir. sonuçta alan derinliğini kontrol etmeye çalışmıyoruz. ancak her lensin bir sıcak noktası vardır, yani size sunduğu bir f-değeri aslında en keskin olduğu noktadır.