Bu Besinin Sapı Bile Faydalı

Maydanoz hem sindirim için hem de cilt için vazgeçilmez bir besindir. Maydanoz, sarımsak ve limon ayrı ayrı birer antiseptik, antioksidan ve antibakteriyel doğada bulunan en güçlü besin olan bu üçlü bir araya geldiğinde inanılmaz faydaları vardır. İşte maydanoz sapının faydaları...

03.08.2020-08:53 - (Son Güncelleme: 03.08.2020-09:37) Bu Besinin Sapı Bile Faydalı

Maydanozun yağsız oluşu ve çok düşük sodyum içermesi ile kalp dostu, kolesterol ve kan basıncının kontrol altında tuttuğu diyetlerde kullanımının uygun olduğunu belirtiliyor.

MAYDANOZ SAPININ FAYDALARI

Kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı üzerinde oldukça etkili olan maydanoz, yüksek K vitamini içeriği ile vücutta kan pıhtılaşmasını düzenler ve güçlü kemiklerin devamlılığında önemli rol oynar. 2 yemek kaşığı maydanozda 125 mikrogram K vitamini vardır, erkekler en az günlük 120 mikrogram ve kadınlarda en az 90 mikrogram K vitamini almalıdır. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak maydanoz yemek günlük alınması gereken A vitamini, C vitamini, folik asit, kalsiyum, demir ve potasyumu karşılamaya yardımcı olmaktadır. Düşük K vitamini alımı yüksek kemik kırıklıkları ile ilişkilidir. K vitamini kalsiyum emilimini arttırıp, idrarla kalsiyum atımını azaltır. Bu sayede kemik sağlığını iyileşmesine katkı sağlar.

Maydanozdaki myristicin ve apiole adlı 2 iyileştirici bileşik idrar akışını arttırmaya ve idrar yolları enfeksiyonlarını oluşturan bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olurken vücutta toksinleri zararsız hale getirmek için de etkilidir. Diüretik etkisi ile böbrek taşı ve çeşitli idrar yolu problemlerini önlemeye yardımcıdır.

Maydanoz lutein ve zeaksantin olmak üzere 2 çeşit karotenoid içerir. Bu iki antioksidan ışığın zararlı dalga boylarından gözün retina kısmını korur, bu sayede hem katarakt başlangıcını azaltmaya yardımcı olurken hem de makula dejenerasyonu (sarı nokta) oluşum riskini azaltır.

KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Maydanoz yemek meme, sindirim sistemi, deri ve prostat gibi kanserlerin oluşum riskini azalmasında etkilidir. Maydanoz yüksek oranda klorofil ve bir flavonoid olan apigenini içerir. Apigenin anti kanser özellikte olmasının yanı sıra anti iltihap karşıtı ve antioksidandır.

Maydanoz içerdiği esansiyel yağ ile aşırı uyarılmış bağışıklık yanıtını baskılar. Alerjilere, oto immün (MS, Behçet hastalığı, çölyak, romatoid artirit..) ve kronik inflamatuar bozukluklara karşı etkili bir savaşçıdır. Artirite bağlı oluşan ağrı ve şişlikleri azaltmada yardımcı olur. Maydanoz eugenol denilen uçucu bir yağ içerir, bu yağın güçlü anti inflamatuar ve aynı zamanda anti romatizmal özellikleri bulunmaktadır. Eklem bölgelerinde oluşam şişlikleri önemli ölçüde engeller.

HASTALIKLARA KARŞI KORUR

Atoresklerozdan diyabete, kolon kanserinden astıma kadar çeşitli hastalıklar için maydanoz koruma özelliğini gösterir. Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır, hastalıkların oluşmasında rol oynayan serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur.

Maydanozdaki apiole yağının varlığı aylık periodların düzenlenmesinde etkilidir, çünkü apiole aynı zamanda kadın seks hormonu östrojeninde bir bileşenidir. Adet öncesi günlerde maydanoz çiğnemek idrara çıkmayı arttırarak şişliğe ve vücutta su tutulumuna sebep olan fazla sıvıyı ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Maydanoz en önemli B vitaminlerinden biri olan folik asitin iyi bir kaynağıdır. Folik asit homosisteinin azalmasına yardımcı olur. Homosistein doğal olarak oluşan bir amino asittir fakat kanda yüksek oranda olması kan damarlarına hasar verip kalp krizi ve felç riskinin artmasına neden olmaktadır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal