Bruksizm Hastalığı Pandemiyle Yükselişe Geçti

Halk arasında diş gıcırdatma olarak adlandırılan bruksizm hastalığının görülme oranı pandeminin etkisi ile artışa geçti. Bruksizm rahatsızlığı nedir? Detaylar haberimizde...

28.03.2018-14:49 - (Son Güncelleme: 28.10.2021-18:03)

Halk arasında diş gıcırdatma olarak adlandırılan bruksizm hastalığının görülme oranı pandeminin etkisi ile artışa geçti.

Bruksizmin, tedavi edilmediğinde yemek yemede zorluk ve çene eklemi sorunlarına yol açtığını ifade eden Ağız, Diş Sağlığı ve Estetik Diş Hekimi İlayda Dal, ''Normal bir birey istemli olarak en fazla 70 kg. ısırma gücüne sahipken, bruksizm hastalığı olan kişiler 400 kg.’dan fazla ısırma kuvvetine sahip olabiliyor. Özellikle gece uykusunda istemsiz yapılan gıcırdatmanın dişlere yapacağı tahribat çok büyük oluyor'' diye belirtti.

DİŞ SORUNLARI KOVİD-19 İLE ARTIŞ GÖSTERMEYE BAŞLADI!

Bruksizm hastalığının genellikle strese bağlı olarak meydana geldiğini söyleyen Dal, hastaların pandemi dönemiminde çene ağrısı, diş ağrısı, kırık veya aşınmış diş şikayeti ile başvurduğunu aktardı.

BRUKSİZM RAHATSIZLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bruksizmin başlangıç şikayetlerini anlatan Dal, rahatsızlığa ilişkin şunları kaydetti: ''Kişinin uyku arkadaşını uykusundan uyandıracak kadar yüksek sesli dış gıcırdatma veya sıkma, artan diş ağrısı ve hassasiyeti, sabah kalkıldığında baş ağrısı, yüz ağrısı ve çene ağrısı gibi şikayetler oluşur.  Tedavi edilmediğinde zamanla şikayetler ilerler ve yemek yemede zorluk, çene eklemi problemlerine bağlı olarak ağzı açıp kapamada zorluk tabloya eklenir. Ağzı açma ve kapama sırasında çene ekleminden 'klik' tarzı ses gelmesi eklem problemi başladığını gösterir. İleri dönemde çenede kitlenme, ağız açma sırasında çenenin etkilenen tarafa doğru kayması, dişlerde sallanma ve diş kırıkları, şakaklarda başlayan donuk baş ağrısı gibi belirtiler de bunlara eklenir.''

BRUKSİZM RAHATSIZLIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Normal bir bireyin maksimum 70 kg. ısırma gücüne sahip olduğunu dile getiren uzman isim bruksizm rahatsızlığı olan hastalarda ısırma kuvvetinin 400 kg’yi aşabildiğini söyleyerek rahatsızlığın geç kalınmadan tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Diş Hekimi Dal, ''Bu hastalığın tedavisinde öncelikle sorunun kaynağını doğru tespit etmek için hastanın detaylı ağız içi ve yüz muayenesi ile çene yapısını değerlendirmek için radyolojik inceleme yapılır. Sorunun kaynağına göre gece plağı, çiğneme kaslarına botoks, fizyoterapi ve medikal ilaç desteği tedavi yöntemlerinden en uygun olanı seçilir. Ya da hastalığın şiddetine göre kombine olarak tedavi uyguluyoruz'' diyerek tedavi yöntemlerine ilişkin bilgi verdi.

YORUM YAZ..
Modal