Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) öncülüğünde, Bozcaada Kaymakamlığı ve Bozcaada Belediyesi'nin destekleri ile adanın biyoçeşitliliği ve çevre sorunlarına odaklanan bir çalıştay düzenlendi.
TÜDAV Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk, açılış konuşmasında Ege Denizi'nde birçok bilimsel çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. Öztürk, adada yapılan bu çalıştayın ilk olduğunu ve gelecekte daha fazlasının yapılacağını vurguladı. Ayrıca, denizlerde mercan resiflerinin ve balıkçılığın sürdürülebilirliği için Bozcaada'nın kuzey bölgesinin deniz koruma alanı ilan edilmesi gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Öztürk, etkin işbirlikleri için Bozcaada ile çalışmaya hazır olduklarını hatırlatarak, çalıştay sonucunda elde edilen bilgiler ve önerilerin Bozcaada Çevre Koruma ve Biyoçeşitlilik başlığı altında bir kitapta toplanacağını söyledi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, üniversite bünyesinde bir Biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi kurmayı amaçladıklarını ve bu merkezin Bozcaada'da olmasını istediklerini aktardı.
Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, çevre koruma konusuna verdikleri önemi dile getirerek, ÇOMÜ ile ilişkilerini güçlendirdiklerini belirtti. Göztepe, adanın altyapı sorunlarına da dikkat çekerek, "Türkiye’nin en batı köşesindeyiz ama kışın burada Şırnak’ın çığ düşmüş köyleri gibi yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
Dört farklı oturumda gerçekleşen çalıştayda, iklim değişikliğine dikkat çekilirken, "Geçmişten Günümüze Bozcaada", "Bozcaada’nın Karasal Biyoçeşitliliği", "Bozcaada’da Çevre Koruma" ve "Bozcaada’nın Denizel Biyoçeşitliliği" başlıkları altında 20 katılımcı sunum yaptı.
Çanakkale'nin Bozcaada'da ilçesinde, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) organizasyonunda, Bozcaada Kaymakamlığı ve Bozcaada Belediyesinin desteği ile adanın biyoçeşitliliği ve çevre sorunlarına yönelik çalıştay düzenlendi.